МВФ: дефолт США призведе до жахливих наслідків

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликала США якнайшвидше вирішити питання про підвищення ліміту державного боргу, аби уникнути технічного дефолту.

За словами Лагард, яка виступала у вівторок в Нью-Йорку, подальше зволікання може призвести до “жахливих” наслідків для економіки.

Президент США Барак Обама напередодні знову закликав Конгрес до компромісу. Демократи і республіканці розходяться в поглядах щодо шляху скорочення бюджетного дефіциту. Якщо вони не досягнуть згоди, 2 серпня держава формально не зможе відповідати з низки своїх боргових зобов’язань.

Виступаючи в Білому домі, Барак Обама сказав, що республіканці готові погодитися на підвищення рівня боргу тільки за умови різкого скорочення бюджету, тоді як він наполягає на тому, що бюджетні скорочення повинні супроводжуватися збільшенням податків для багатих американців.

“По суті, республіканці в палаті представників дали зрозуміти, що вони проголосують за те, щоб Америка уникла першого в своїй історії дефолту, тільки якщо ми погодимося з їхньою програмою, яка передбачає лише глибокі скорочення бюджетних витрат”, – зазначив Обама.

Одразу після американського президента із зверненням до нації виступив і спікер палати представників конгресу США, республіканець Джон Бейнер.

Він звинуватив Обаму в тому, що той хоче отримати “незаповнений чек” для покриття бюджетного дефіциту, і заявив, що часи необмежених витрат для американської адміністрації закінчилися.

tsn.ua