В Україні можуть подорожчати імпортні товари

Якщо в Україні знову запровадять 3% збір на валютні операції, це принесе бюджету близько 14 млрд гривень, але паралельно підвищить ціни на імпортні товари.

Оскільки імпортери є основними покупцями валюти, то закордонні товари – автомобілі, продукти, одяг та побутова техніка однозначно виростуть у ціні. Також за оцінками фахівців, введення збору автоматично спровокує подорожчання валюти. Наприклад, $ 1 при нинішньому курсі близько 8,1 гривень підскочить в обмінниках приблизно на 25 коп.

Втім, наразі Податкова, яка є автором ідеї запровадження збору, не конкретизувала, хто саме і з яких операцій буде сплачувати податок. На думку співрозмовника видання в уряді, якщо Україна запровадить збір з валюти, МВФ і Світовий банк припинять працювати з нами, так як скасування внеску було однією з умов видачі кредиту Міжнародного валютного фонду.

Водночас учасники валютного ринку тоді повідомляли, що збір при купівлі безготівкової валюти з початку 2010 року ніхто не платив, оскільки для цього просто не було підстав. Збір був введений в 1998 році. Його розмір щорічно визначався законом про держбюджет і коливався від 1,5% до 0,25%. З 1 липня 2010 року його стягнення було призупинене.

tsn.ua