Минулоріч на Мукачівщині було 1887 безробітних

Одним із факторів, який визначає співпрацю служби зайнятості в Закарпатській області є інформування органів державної влади в регіоні про свою діяльність. Така можливість була надана директору Мукачівського районного центру зайнятості на колегії Мукачівської райдержадміністрації, що відбулася 27 березня, який відзвітував про виконання завдань програми зайнятості району у 2012 році.

Протягом 2012 року Мукачівським районним центром зайнятості вживались заходи по забезпеченню виконання законів України: «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» з питань регулювання ринку праці району та дотримання соціальних гарантій.

Минулоріч на обліку в районному центрі зайнятості перебували 2672 особи, з них 1887 – мали статус безробітного. Із осіб, які перебували на обліку 55,6 % склали жінки, 48,2 % – молодь віком до 35 років.
Найголовнішим завданням центру зайнятості є працевлаштування безробітних громадян та створення умов для самостійного вирішення ними цієї проблеми. Так, упродовж2012 року працевлаштовано 1175 осіб в т. ч. 983 жителів сільської місцевості, рівень працевлаштування склав 44 %. За цей період районним центром зайнятості працевлаштовано 74 безробітних на дотаційні робочі місця та 13 – надано одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Одним із чинників є активізація співпраці з роботодавцями щодо створення більш повного банку вакансій. Середньомісячний показник за 2012 рік становив 109 вакантних місць. Рівень укомплектування вільних робочих місць за направленням служби зайнятості значно зріс і склав 74,5 %. Середня тривалість укомплектування вакансій становила 7 календарних днів.

Для забезпечення тимчасової зайнятості безробітних у районі проводились громадські роботи. Для їх організації районним центром зайнятості було укладено 93 договори з підприємствами, організаціями та установами на 386 осіб. Фактично протягом року в громадських роботах брали участь 382 безробітних. Люди працювали по благоустрою та санітарній очистці територій населених пунктів району, кладовищ, придорожніх смуг, кюветів, впорядковували місця меморіального поховання та пам’ятники загиблих воїнів; на сільськогосподарських роботах по підготовці угідь до весняно-польових робіт, на лісогосподарських роботах, на переробці сільськогосподарської сировини, а також надавали допомогу пристарілим громадянам та інвалідам.

З урахуванням місцевого ринку праці, побажань роботодавців, розвитку підприємства, упродовж 2012 року центром зайнятості проведено професійну підготовку та перепідготовку 315 безробітних, із них 253 особи на замовлення роботодавця.

Навчання проходило за такими спеціальностями: продавець продовольчих товарів, кухар, підприємець-початківець, овочівник, водій автотранспортних заходів, бармен, охоронник, бухгалтерський облік, електрогазозварник, слюсар з ремонту автомобілів, перукар-манікюрник, оператор котельні, офіціант.

Для організації більш ефективної роботи в напрямку розв’язання проблем зайнятості молоді, в тому числі неповнолітніх, центром зайнятості постійно проводиться активна робота спільно з відповідними службами району. Згідно Планів спільних заходів на 2011-2012 навчальний рік, які погоджено з відділом освіти Мукачівської районної державної адміністрації, спеціалістами центру зайнятості проводилась профорієнтаційна робота з учнівською молоддю.

Так, протягом минулого року з метою сприяння професійному самовизначенню випускників у виборі професії, для активізації працевлаштування випускників, надання повної інформації щодо вибору професії, послуг, які пропонує служба зайнятості, прав та обов’язків безробітних, стану ринку праці, перспективи його розвитку, можливості навчання тощо, проведено 55 профорієнтаційних уроків у загальноосвітніх школах району, в яких прийняли участь 2483 учнів та 5 акцій «Випускник», учасниками яких стали 514 учнів. У ході зустрічей спеціалісти центру зайнятості ознайомлюють випускників з послугами центру зайнятості, навчальними закладами області та з різноманітною інформацією про сучасний світ професій, їх актуальність на ринку праці регіону.

Для більш конструктивної та плідної співпраці з роботодавцями, відділом взаємодії з роботодавцями проведено 73 семінари з керівниками, бухгалтерами та кадровими працівниками підприємств, організацій та установ, до яких залучено 629 осіб. Проведено 20 «міні-ярмарів» вакансій, у яких прийняли участь 329 громадян. За підсумками акцій працевлаштований 131 безробітний, направлено на навчання 76 осіб, участь у громадських роботах прийняли 98 осіб.

Активізація всіх зусиль спеціалістів центру зайнятості, впровадження нових методів у роботі сприяли виконанню показників Програми зайнятості населення Мукачівського району в 2012 році.

Джерело: Закарпатський регіональний центр зайнятості