Ужгородців просять не годувати лебедів

З таким проханням звертаються орнітологи до містян щоразу, коли тільки-но на Ужі зявляються птахи.

Однак, як уже показує досвід, у холодну пору мало хто задумовується про корисність їжі пернатих, головне – аби не були голодними. А більшість, напевне, і не знає, який вид птахів якої підгодівлі потребує, і про наслідки неправильного раціону птахів.

Минулої неділі на Ужі обласного центру оселилася трійка лебедів шипунів. Орнітолог Людвіг Потіш каже, що прилетіли красені з півночі наших Карпат – напевне, там вдарили перші серйозні морози. Хто з пернатих самки, а хто самці, каже науковець, визначити за зовнішніми ознаками неможливо. Однак, пригледівшись можна розпізнати чи молодняк, чи вже старші особини шипуна навідалися у наш край. « Молоді птахи цього виду, на відміну від зрілих, зовсім непоказні – вони невеликих розмірів, бляклого забарвлення, із дзьобом більш сіруватого, аніж червоного, забарвлення — ніби «бридкі каченята» виду. А ось представники старшого покоління помітні красені – вони більш темного сірого кольору, мають оранжево-червоний яскравий дзьоб…».

Підгодовувати їх поки не потрібно, радять спеціалісти. Поки у них достатньо природного харчу – водяних рослин, а коли на цьому місці річки їх поменшає – то вони просто перекочують на інше.

 zelene.net