Звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб

Відділ організації та контролю за виконанням рішень УДВС ГУЮ у Закарпатській області інформує:

Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб.

Згідно ст. 55 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб.

Зазначені особи зобов’язані подати на запит державного виконавця у визначений ним строк відомості про належне боржнику майно, що перебуває в них, та майно чи кошти, які вони мають передати боржнику.
Після надходження від зазначених осіб відомостей про наявність майна боржника державний виконавець описує таке майно, вилучає його і реалізує у встановленому Законом України «Про виконавче провадження». У разі якщо особа, у якої перебуває майно боржника, перешкоджає державному виконавцю в його вилученні, таке майно вилучається державним виконавцем у примусовому порядку.

Готівкові кошти та майно, що належать боржнику від інших осіб, вилучаються державним виконавцем у таких осіб у присутності понятих на підставі ухвали суду.

На належні боржникові у разі передачі від інших осіб кошти, що перебувають на рахунках у банках та інших фінансових установах, стягнення звертається державним виконавцем на підставі ухвали суду в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

За ухилення від виконання розпоряджень державного виконавця особою, в якої перебуває майно боржника, на неї може бути накладено стягнення відповідно до Закону України «про виконавче провадження».

Вказаний Закон передбачає можливість притягнення до відповідальності у вигляді штрафу осіб, в яких знаходиться майно боржника і які ухиляються від виконання законних вимог державного виконавця.

Порядок притягнення до відповідальності регламентується ст. 90 цього Закону.

Головний спеціаліст відділу організації та контролю за виконанням рішень УДВС ГУЮ у Закарпатській області Скучка О.І.

https://zakarpatpost.net