Цікаві місця: палац графів Шенборнів

Дивовижна приваблива місцина у мальовничому куточку села Карпати Мукачівського району приваблює до себе багатьох гостей.

Сюди ведуть туристичні стежки і відвідувачам екскурсоводи розповідають про велич давніх часів.

«Хочете побачити криницю молодості?» – питає гід групу візитерів.

Усі одноголосно погоджуються і прямують до водойми.

Тут є не лише криниці, але й озера, у яких можна побачити і рибу, і водяні лілії.

Є біля старовинних дерев і скульптурні композиції — «Олень» та «Ведмедиця з ведмежатком», і зовсім ручні білочки, які підходять прямо до людей.

Вони звикли до пригощань і не бояться від незнайомців.

Є на території графських угідь і косулі. Однак вони живуть у загородженому вольєрі.

Але особливої уваги заслуговує сам палац.

Побудовано його було  у 1890—1895 роках графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгаймом.

Оригінальність будівлі  в тому, що на ній 365 вікон (за кількістю днів у році), 52 димоходи (як у році тижнів) та 12 входів (як у році місяців). Замок прикрашений багатим декором (барельєфи, флюгери, вітражі) на тему родової геральдики графів Шенборнів; діє баштовий годинник з курантами. Сам мисливський замок зведено у неоромантичному стилі, що поєднує романські та готичні мотиви.

Неподалік палацу красується дивовижний сад-дендрарій (нині Парк санаторію «Карпати») із декоративним озером у центрі. Висаджені рідкісні породи дерев — самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня (сакура), рожевий бук, італійська глиниця; чагарників — дойція, гортензія тощо.

На жаль, сама будівля нині не в ідеальному стані. Свого часу радянська влада  націоналізувала землю та маєтки, а мисливський замок Шенборнів став санаторієм «Карпати».

Зараз там чимало відпочиваючих. Оздоровлення проходять переважно хворі на серцево-судинні та неврологічні захворювання. У 2010 році було відкрито відділення реабілітації захворювань опорно-рухового апарату та відділення лікування шлунково-кишкового тракту. Є також відділення патології вагітності жінок.

Колишня резиденція та мисливський будинок графів входить до ТОП-10 замків України, які варто побачити, як найказковіша споруда держави.

zakarpatpost.net

image description