Помер відомий музикант, учасник «Тячівської банди»

Поки що деталей щодо причин смерті музиканта не повідомляється.

Сьогодні на 67-році життя помер Юрій Чернявець – один з троїстих музик родини Маньо, або ж, як їх ще називають, «Тячівської банди».

Талановитий музикант підкорював глядачів грою на бубні та саморобній «пльонці», яка видає оригінальні звуки, схожі на переливчастий свист.

Про смерть музиканта у соцмережі повідомив режисер Шон Вільямс, який знімав фільм про родину Маньо. «Сьогодні наш світ втратив велику людину. Юрій був теплою, турботливою і надзвичайно талановитою людиною. Він був душа компанії, постійний фіґляр, який протягом 40 років розважав незліченну аудиторію своєю віртуозністю та гумором як частина сімейного гурту Маньо з Тячева (Закарпаття). Вічна пам’ять Юрій Чернявець, 1951-2018», – пише режисер.

Народний гурт музик називають також гуртом родини Маньо. Музична родина самобутніх музик, яка складається з десятьох віртуозів-музикантів, неодноразово ставала переможцем творчих конкурсів та фестивалів.

Засновник колективу, скрипаль Юрій Чернявець. Народився у 1920 році на румунській стороні річки Тиса в селищі Малий Тячів. Музиканта більше знали за прізвиськом «Маньо». Грав переважно на весіллях. Після його смерті у 1982 році, інші члени родини Йосип Чернявець, Михайло та вже нині покійний двоюрідний брат Юра Чернявець продовжили грати на весіллях разом з місцевим скрипалем-віртуозом Іваном Поповичем.

Пізніше до них приєднався Василь Гудак та Михайло Магула. Про колоритних народних музик почули за кордоном і почали запрошувати для виступів.

У Будапешті ще у 2003 році 100-тисячним тиражем вийшов їх перший диск. Декілька разів були учасниками і відомого музичного фестивалю Sziget. А у 2008 році в Угорщині про них зняли документальний фільм «Остання коломийка».

У вересні 2010 року гурт відвідав на запрошення Нью-Йорк. «Тячівська банда» грала два концерти: в Українському національного осередку в Іст-Віллідж та в Центральному парк Нью-Йорку на «Літній сцені», спільно з відомими циганськими ансамблями Америки.

zakarpatpost.net