Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Подією дня стала інформація щодо надання Україні Томосу. Священний Синод Вселенського патріархату в Стамбулі остаточно затвердив томос для подання автокефалії (незалежності) УПЦ, заявила журналіст Ольга Шилкина повідомила в ефірі Прямого каналу, пише НВ.

“У контексті раніше ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській церкві, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний синод підготував статут Української церкви”, – йдеться у документі.

За словами кореспондента,  до всіх журналістів вийшов прес-секретар Вселенського патріархату й надав прес-реліз, у якому є три пункти.

“Можу сказати, що тут ми маємо три пункти. Звичайно, я хочу зробити перш за все обмовку про те, що цей документ ми щойно побачили, і треба з ним ще дійсно розбиратися і всіх експертів розпитувати. Але я можу вже сказати, що тут дійсно написано те, що нам надається автокефалія, нам надається Томос і надається проект головного документу, проект статуту для майбутньої Української автокефальної помісної церкви”, – сказала журналістка.

Однак, вона зазначила, що цей статут, ймовірно, мають розглянути на об’єднавчому соборі.

Тож чим для закарпатців  важливий проект «Впливові люди Закарпаття ТОП-100»

Передусім тим, що завдяки цьому рейтингу люди дізнаються про найбільш цікавих, успішних земляків, мають на кого рівнятися, можуть вивчати їхній досвід і складати власний план досягнення цілей.

Крім того, для підприємців проект є потужним майданчиком для реклами. Адже про них розміщено інформацію поруч із найвідомішими людьми Закарпаття. Тобто про їхню справу стане відомо найбагатшим і найбільш впливовим в області людям, які можуть стати їхніми клієнтами.

ogoloshennya.net – закарпатський сайт оголошень та реклами.

На сайті можна безкоштовно подати оголошення про продаж нерухомості, автомобіля, домашніх речей, будівельних товарів, інвентарю для відпочинку та розваг, про знайомства та пошук партнера.

На сайті ogoloshennya.net щодня з’являються нові оголошення на різноманітну тематику, які переглядають користувачі з усієї України, а також із країн Європейського Союзу та США.

Отже, якщо вам потрібно продати чи купити автомобіль, знаходьте покупців чи омріяний транспортний засіб на сайті ogoloshennya.net.

Подавайте оголошення і насолоджуйтесь успішним результатом.

Подати оголошення легко і просто.

Також ви можете замовити рекламу на сайті ogoloshennya.net.

 Детальна інформація за тел.: (050) 222-50-50, або (067) 666-90-90.

Фото старої липової алеї в Ужгороді, закладеної чехами на сторінці газети «Неділя Закарпатські новини» у Фейсбуці дуже швидко почало набирати перегляди та перепоширення. Люди активно коментують світлину, яку вмістив до своєї книги «Ужгород відомий і невідомий» Йосип Кобаль.

Ужгородці вболівають за долю набережної і ось що пишуть:

«Вся набережна з природних компонентів-земляне покриття, дерева, кущі, трава, доглянуті укоси, що ведуть до річки! Таким же чином до цих пір оформлені багато відомих парків Європи! Мінімум урбанізму – максимум живої природи! Такою її пам’ятають старожили міста!»
«А ще стоять ергономічні лавки, біля яких не видно сміттєвих урн. А їх немає з тієї причини, що тоді не було прийнято смітити. Вже за радянської влади мусорки стояли біля кожної лавки, але сміття частенько кидали мимо них. Незрозумілу роль відіграють не дуже високі білі стовпи, що стоять на однаковій відстані від лип з правого боку. Може вони служили базою для витких рослин?»Ну тепер добре видно яким був чеський бордюр. Довгим, кам’яним, бруси широкі і світлі!».

У минулому році zakarpatpost.net збирав фотографії закарпатських кульобаб.

Цьогоріч зима лише починається і ми продовжуємо добру традицію та вирушаємо на пошуки перших виробів зі снігу.

При  в’їзді в Міжгір’я вже сніжно.

Температура мінусова навіть вдень. Холод відчувається на тлі розкішної краси карпатської природи по-особливому.

Очі розбігаються від мальовничих краєвидів.

А от на одному з дерев’яних  столів для туристів нам вдалося знайти першу в цьому році кульобабу – снігового зайчика.

Студенти другого курсу кафедри журналістики (спеціальність «Реклама та зв’язки з громадськістю») відвідали редакції газет «Закарпатські оголошення» та «Неділя».

Організатори зустрічі – канд. мистецтвознавтва, доцент УжНУ Леся Поліха та журналіст Михайло Носа.

Ця зустріч мала велике практичне значення для студентів УжНУ, адже головною темою була обрана «Психологія рекламної діяльності».

Голова Редакційної Ради Михайло Носа розповів про історію створення газет, як змінюються тематичні наповнення, рекламу, дизайн газет, як видаються іміджеві та спеціалізовані видання. За його словами, робота у ЗМІ, зокрема, і у рекламі цікава, але досить складна, тому порадив майбутнім рекламістам і піарникам у студентські роки опановувати найголовніше в обраній спеціальності, а коли прийдуть працювати до редакції, тоді будуть вдосконалювати свої уміння.

Ужгородка відзначила 100-річчя. Ганна Дьяченко народилася 29 листопада 1918 року в Сибіру. Із липня 1941-го пішла в армію – навіть збереглося старе фото, зроблене тоді. Війну жінка пройшла аж до самого її завершення. На фронті працювала медсестрою, зокрема в евакогоспіталях – спочатку в Омську, згодом у Берліні, де, пригадує, бачила Рейхстаг…

Про це повідомляє Ужгордська міська рада.

Згодом Ганна Іванівна потрапила в госпіталь у Польщі, де й познайомилася з майбутнім чоловіком Дмитром. Дмитро Іванович був військовослужбовцем, родом із Бєлгородської області. Одружилися влітку 1946-го, а наступного року в подружжя народився син Олександр. За направленням чоловіка разом із сім’єю у 1950 році перевели до Ужгорода, з тих пір Ганна Дьяченко і мешкає тут.

Липова алея в Ужгороді є гордістю міста. Вона унікальна, висаджена у 1928 році чеськими ботаніками і тягнеться вздовж Студентської та набережної Незалежності, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Також там росте близько 120-річний пенсільванський ясен, названий на честь колишнього президента Чехословаччини ясеном Масарика.

Ужгородці пишаються своєю алеєю та липами, що висаджені у два ряди.

Утім кияни мають свою міні-липову алею. У столиці на вулиці Шовковичній біля комітетів Верховної Ради України ростуть незвичні квадратні липи.

Закарпатські лісівники вже підрахували ціну ялинок для реалізації місцевому населенню, інформує ЗОУЛМГ.

Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства інформує про план реалізації держлісгоспами новорчіних ялинок у 2018-2019 роках. Слід зауважити, цього року, згідно планових показників, лісівниками планується реалізувати 21020 тис. смереки та ялиці. Середня ціна коливатиметься від 45 до 110 грн., в залежності від лісгоспу. На відміну від попередніх років, цього року кампанію по забезпеченню новорічних красунь, беруть всі держлісгоспи краю, включаючи й Перечинський лісгосп.

Лідерами залишаються ДП “Воловецьке ЛГ”, ДП “Міжгірське ЛГ”, ДП “Ясінянське ЛМГ”, ДП “Тячівське ЛГ”, ДП “Верхньогірське ЛГ” та ДП “Брустурянське ЛМГ”.

В Ужгороді 14-16 грудня у приміщенні історико-культурного центру “Совине гніздо” пройде традиційний “Закарпатський фестиваль пряників”.

За словами організаторів, як інформує “Турінформ Закарпаття”, фестиваль збере десятки виробників, які представлять свою майстерність на ярмарку.

“Чому варто відвідати фестиваль пряників? Це оригінальний та унікальний кулінарний фестиваль – ярмарок, де відвідувачі матимуть змогу цікаво провести час та спробувати свої сили у дегустації виробів, змаганнях, взяти участь у майстер-класах та зробити фото на згадку”, – запевнили організатори.

Більше краси! Із похолоданням до столиці Закарпаття знову почали прилітати нові лебеді.

Цього разу до тих, що вже облюбували Уж приєднався ще один молодий красень. Це видно за оперенням. Воно ще не є білосніжним.

Тим часом уже одне лебедя давно плаває між дорослими. Загалом на річці їх тепер семеро.

Ужгородці продовжують обговорювати ситуацію з Гошею, якого прогнала лебедина родина із Кірпічки.

Чи він це чи ні – поки що невідомо.

Тим не менше, радує, що в місті з’являється все більше королівських птахів.

zakarpatpost.net