Чому закарпатці стали більше купувати ліків і підсіли на БАДи

Експерти розповіли, чим відрізняється повноцінний медпрепарат від харчової добавки

Щорічні витрати українців на медикаменти досягли майже півтори тисячі гривень на людину. В цілому населення країни залишає в аптеках майже 60 млрд гривень на рік, пише Сегодня.

  • Чому на здорових людях не можна заробитиПримітно, що чверть цієї суми йде на придбання гомеопатії, фітопрепаратів і біологічно активних добавок (БАДів). Вони не підпадають під контроль державної служби з лікарських засобів, і багато пацієнтів плутають їх з медикаментами. Раніше фахівці з’ясували, що

    за 5 років українці витратили на лікипустушки 3,6 мільярда доларів.

___18

Після планового огляду лікар призначила Юлії Бєглєцовій три препарати. Один з них запропонувала купити незвичайним способом.

Лікар мені сказала, що два препарати можна знайти в аптеці, а третій можна знайти по візитці, за номером телефону, розповідає Юлія.

Дівчину це насторожило. Коли ж дізналася про ліки більше, вона з’ясувала: виписали не медикамент, а харчову добавку вартістю 2000 грн за курс.

Дуже ефективний препарат, який повинен мені допомогти уникнути ускладнень. Більш того, він є профілактичним. Навіть в контексті ракових захворювань, впевнена Юлія.

Вживання БАДів досить поширена практика, розповідає лікаргінеколог Ольга Онищенко. Однак це лише допоміжний засіб в терапії і пацієнт повинен знати про це.

Це не запатентований препарат, який не проходив клінічні дослідження, застерігає Онищенко.

Крім того, БАДи не контролюються Державною службою лікарських засобів. Однак фахівців це не бентежить, і БАДів призначають досить багато. Не секрет, що між лікарями та виробниками БАДів існують комерційні домовленості.

Є таке, що лікарі можуть за якісь певні БАДи отримати відкати, і аптеки можуть отримувати відкати. Це у нас практикується в країні, говорить фармацевт Людмила Войтенко.

Тому уточнюйте, що саме вам призначає лікар: медикаменти, фітодобавки або БАДи. Це найпростіший спосіб не стати жертвою чужого бажання нажитися на пацієнтах.

Перед тим, як вам призначають препарат, запитаєте, яка у нього дія, для чого він вам призначений. І що це за препарат: це медикамент або це вітамінний комплекс, біологічно активна добавка, радить Онищенко.

zakarpatpost.net