Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала зібрати усі відомі факти про матір підкинутого в Хусті хлопчика.

Маленький Мартін зустрів Новий рік у медичному закладі міста над Тисою

За словами медсестри Хустського пологового будинку Ельвіри ГУШКИ у медичному закладі є «Вікно життя», тож мати могла віднести дитину туди, але очевидно, вона боялася, що там є камери спостереження. Утім таким чином вона б уникнула кримінальної відповідальності за вчинок.

Скоріш за все, народила хлопчика не дівчина, а жінка, у якої були не перші пологи. Важив малюк 3 кілограми 100 грамів.

Крім того, у нього була правильно перев’язана пуповина, замотана шовковою ниткою, як це робилося раніше в лікарських установах. Хоча в пологових зараз немовлятам встановлюють спеціальні затискачі.

Тож вірогідно навіть, що народжувала мама-зозуля сина не одна, а їй хтось допомагав.

Що ще відомо про неї. Як розповіла одна з жінок, що живе на Київській набережній, де й було знайдено Мартіна, вона бачила через вікно жінку з чорною дорожньою сумкою у темному пальто з капюшоном. Вона була високого зросту і йшла важко. Тож чи мати це, чи її «помічниця», дуже хочеться вірити, що з’ясують поліцейські.

Крім того, списати на те, що мати дуже бідна і зреклася сина через те, що не зможе його утримувати, теж не можна, бо очевидці кажуть, що замотано було хлопчина в не дешеві речі.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, до 2019 року ми придбали симпатичне пацятко. Його одразу полюбив колектив газети «Неділя Закарпатські новини» і воно стало нашим талісманом.

НедількО живе в нашій редакції і зі столу спостерігає за всім, що відбувається довкола нього.

Наші працівники полюбляють потерти йому спинку, або погладити жирний вгодований животик. Пацятко дуже симпатичне, у нього із шиї звисає сальце, воно має гарне рильце, закручений хвостик і крила.

Саме вони і найбільше приваблюють гостей редакції. Хоча НедількО і не літає, але надійно охороняє редакцію газети «Неділя Закарпатські новини», наче собака, яка перепустить права Недількові аж 5 лютого.

Завершився екстремальний за своїми погодно-кліматичними характеристиками рік. Літо було найспекотнішим за весь період метеорологічних спостережень (це десь сто сорок років), на зміну прийшла досить сніжна і морозна зима. Це був рік численних ювілеїв, пов’язаних зі сторіччям завершення Першої світової війни і продовженням Українських визвольних змагань. Нинішній стан багато в чому перегукується з пережитим рівно століття тому, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Як писав колись Михайло Булгаков: «Великий був рік і страшний рік по Різдві Христовому 1918-й, від початку ж революції другий. Був він рясний влітку сонцем, а зимою снігом, і особливо високо в небі стояли дві зірки: зірка пастуша – вечірня Венера і червоний, тремтячий Марс. Але дні і в мирні і в криваві роки летять як стріла…» Тобто погода абсолютно та сама, про Марс теж нічого не змінилося, от з Венерою тепер щось не те. Рік зараз був зовсім не для кохання, більше для ненависті.

У поліцію Свалявського району надійшло повідомлення про смерть 48-річного жителя Сваляви. Про це заявила жінка, яка орендувала у потерпілого житло. Виявилося, що напередодні у чоловіка були непрохані гості… які й допомогли йому відправитись у інші світи, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Утім правоохоронці спочатку явних ознак насильницької смерті на тілі не виявили, лише судмедекспертиза засвідчила, що чоловік помер внаслідок отриманої черепно-мозкової травми.

Тож поліція приступила до пошуків убивць. І ними виявилися двоє молодих мешканців Сваляви. 21- та 26-річний хлопці прийшли до своєї жертви в гості. Аби попиячити…  Далі між ними виник конфлікт. Було приблизно 23.30.

Під час сварки Андрій (із етичних міркувань імена у матеріалі замінено) тримав чоловіка, а Федір забрав із кишені його штанів мобільний телефон.

Наступного дня о 10.30 вони завітали до Юрія в гості знову. І сутички між гостями та ґаздою почалися знову. Хлопці кулаками та ногами гамселили свою жертву так, що від отриманих травм нещасний помер.

31.12.2018 о 04:24 до Служби порятунку надійшла інформація про те, що водій автомобіля ВАЗ 2105 не впорався з керуваням та з’їхав в кювет, де зіткнувся з бетонним стовпом.

Дорожньо-транспортна пригода виникла за адресою: Мукачівський район, смт. Чинадієво, вул. Горького.

Внаслідок події загинув пасажир 1980 року народження, мешканець с. Обава Мукачівського району, а також травмовано водія автівки 1987 року народження, мешканця с. Клиновець.

На місце ДТП залучалось відділення ДПРЧ-17 м. Мукачево, інформує У ДСНС України у Закарпатській області.

Чому після новорічних свят закарпатців тягне похмелитися?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

Похмільний синдром виникає у тих, хто має алкогольну залежність. Якщо людина наступного дня після застілля  для того, аби прийти до тями мусить випити, їй треба звертатися до лікаря.

Правда більшість людей цього не усвідомлюють. Дехто каже: «У мене проблем немає. Я можу прийти на весілля, випити літр горілки і після цього добре себе почуваю». Я ж відповідаю, що радіти немає чому, бо тоді в людини збільшена толерантність, що свідчить про те, що в неї вже друга стадія алкогольної залежності. Після цього можу наступити третя стадія, коли толерантність навпаки – знижена. Але коли саме – залежить від індивідуальних особливостей організму. Закінчується все тим, що від 50 грамів людина п’яна.

Новий рік – свято сімейне, але далеко не у всіх є можливість провести його в родинному колі в теплій і затишній оселі зі щедро накритими столами. На жаль, дехто відзначає свято на вулиці, у голоді і холоді. Чого правди таїти, є в нас і такі.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» зустрів сьогодні зранку жінку-безхатька.

Захотілося дізнатися, як вона святкувала.

Наша нова знайома виявилася не надто говіркою. Спочатку мовчала взагалі. Лише взяла і припалила цигарку та затяглася.

Вона збирала порожні пляшки та шукала у смітниках їжу, яку вночі викинули ситі ужгородці.

Їй щастило. Всюди пляшок було багато і за кілька хвилин вона назбирала чотири повні пакети.

Біля неї був рудий собака, який вірно супроводжував господиню усюди.

Ужгородські дітки новорічної ночі, до 8 години ранку, не народжувалися. Але загалом початок 2019-го для медиків міського пологового будинку був доволі екстремальним, повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Перше немовля – дівчинка вагою 2 кг 250 гр – з’явилося на світ о 1.20. Мама – з Ужгородського району, на обліку щодо вагітності не стояла, у лікарів не спостерігалася, народжувала вперше.

За десять хвилин, о1.30, народився хлопчик вагою 2,750, теж з Ужгородщини – із Доброні.

О 4.01 та 4.03 народилися дві дівчинки – двійня. Мама з Тячева, пологи пройшли на 35 тижні вагітності, довелося застосовувати кесарів розтин. Малята вагою 2 та 2,1 кг.

Ще одна дівчинка народилася о 7.12, зовсім крихітна – вагою 950 грам, на 29 тижні вагітності. Мама – мешканка Верхнього Водяного на Рахівщині.

1 січня нового, 2019 року буде днем народження ще не однієї дитини, яка сьогодні побачить світ в Ужгородському пологовому будинку. Тож хай для всіх причетних це буде легко! Вітаємо малят і батьків, усім – здоров’я та щасливої долі!

Сьогодні вранці журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» вийшов інспектувати місто після новорічної ночі.

Якщо ужгородці відзначали прихід 2019 року із піднесенням та веселим настроєм, то для тварин ця ніч стала справжнім шоком.

Від любителів піротехніки безпритульні собаки навіть не мали куди ховатись.

Звуки петард та салютів лякали нещасних чотирилапих і не давали їм спати.

Тож на вулиці Швабській о 8 годині ранку ми побачили розгубленого собаку, який ішов прямо посеред проїжджої частини дороги… похитуючись, ніби з розбитою головою.

Якби це була людина, то здалося б, що вона п’яна. Але щоб тварина…

Утім це також можливо.

Песик, очевидно переївся вночі неперетравлених шлунками ужгородців відходів, тобто їжі в перемішку з алкоголем. Чого-чого, а такого нині в місті було достатньо.

Тож голодна тварина вірогідно і наїлася цього, через що й пересувалася так, ніби з похмілля.

Сьогодні зранку, поки більшість ужгородців спали, журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» та сайту zakarpatpost.net пішов інспектувати місто після новорічної ночі.

На площі Театральній станом на 8 годину ранку уже було прибрано. Сміття було небагато, зате сміттєві контейнери, які встановили заздалегідь на набережних та на Театральній, були переповненими залишками їжі, пляшками з-під вина та шампанського, які містяни та гості принесли з собою до центральної міської ялинки.

Приємно, що Ужгород на Новий рік прибирають оперативно, як великі міста та як Київ.

Утім усе ж переїдатися та перепивати на свята не варто. Добрі ті традиції, які є позитивними для організму, а коли людина  прокидається і її болить шлунок чи голова – назвати позитивними не можна.

Також після страшної нічної канонади з петарді та салютів з Ужа зникло 12 лебедів. Інші 8 перелякані плавали неподалік пішохідного мосту.

А біля мосту Масарика хтось забув чоботи або діда Мороза, або якогось іншого казкового персонажа.