Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 3 січня

День за Закарпатті був багатим на події.

Сайти бойовиків опублікували відео з полоненим бійцем 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

На опублікованому відео чоловік — Качинський Андрій із села Берестівка Володимирецького району Рівненської області — заявляє, що потрапив у полон. Прес-служба Закарпатської бригади підтвердила, що це їхній солдат, повідомляє aspi.com.ua.

“У зв’язку з поширенням підконтрольним російсько-окупаційним військам ЗМІ відео з поясненнями Андрія Качинського, повідомляємо наступне: Так, на відео дійсно військовослужбовець нашої бригади. Ми розуміємо, що дані пояснення отримані під тиском та жодним чином не засуджуємо його за це. Більш того, підкреслюємо, що він не може нести відповідальність за свої слова”, — йдеться у повідомленні 128-ї бригади.

У бригаді наголосили, що роблять все можливе для звільнення військового.

Про закарпатські колядки у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з етнографом, дослідником демонології  і народної магії Закарпаття Василем КОРОЛЕМ.

Які є на Закарпатті цікаві традиції, пов’язані з колядками?

Святий вечір вважався сакральним і символізував народження Христа. Та з іншого боку, колядування просякнуте язичницькими впливами.

Якщо подивитися на давні колядки, то там простежується більше побажання процвітання тій чи іншій родині, господарю ніж власне сповіщення про народження Христа. Наприклад, я збирав матеріали на цю тему у с.Липовець під полониною Руною,  то там колядники практично кожному члену сім’ї колядували окрему колядку.

Наприклад, існували окремі колядки для вдовиці, у якій з одного боку описувався її стан, а з іншого – їй давалася якась надія на те, що вона ще вийде заміж, буде мати чоловіка, неодруженим дівчатам у колядках співали, що вона красна, як ружа і що свати ідуть до неї із грошима, з батством, та багато іншого, хлопцям, щоб дівчата його любили, ґазді – щоб процвітав, що повні вози ідуть з його ниві, як хмари по небу, щоб усе плодилося, бджоли роїлися, родині, яка ще не мала дітей – бажали діточок. Більшою мірою навіть не йшлося про те, щоб донести благу вість, а щоб надати людям імпульс до процвітання.

02 січня о 16:15 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в с. Костилівка Рахівського району. Там, на вул. Підгірній, загорілася кімната в житловому будинку місцевого 51-річного жителя, інформує У ДСНС України у Закарпатській області.

Як вдалося з’ясувати, того дня троє дітей, 2004, 2005 та 2011 років народження були вдома та гралися на подвір’ї.  В якийсь момент 6-річна Юлія забігла до будинку, взяла до рук сірники й підпалила аркуш паперу. Далі від нього вогонь поширився на килим та інші речі в дитячій кімнаті.

Коли дитина побачила, що  в приміщенні сталася пожежа, то одразу вибігла на балкон і почала кликати на допомогу свої старших братика та сестричку.

Завершився 2018 рік  традиційно екстремально. Услід за пекельним літом прийшла досить морозна зима, то зі снігом, то з дощем, але незмінно з вітрами. На Закарпатті, правда, тепліше, ніж на решті України – Карпати черговий раз прикривають нас, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Україна повністю відмовилася від аналогового телебачення і перейшла на цифрове. За змістом же і характером мовлення воно максимально українізується. Те саме відбувається в освіті – заплановано створити центри вивчення української мови для дорослих, як то вже було у 1920-х. Дорослішає українське кіно – не тільки кількісно, а й якісно, воно стає усе змістовнішим і професійнішим. Може ще й не зовсім рівня Оскара, але прогресує. Запрацював Інститут книги, уперше через нього закуплено масу книжок для наших бібліотек. Продовжується фінансування найбільш суспільно значимих книжок з обласного бюджету. Збільшено розмір обласних премій у галузі культури. Уперше реалізовано проекти Українським культурним фондом, в тому числі п’ять із них – на Закарпатті.

На Міжгірщині – справжня зимова казка. Засніжені дерева, дивовижні краєвиди, свіже гірське повітря…

Там приємно відпочивати, там справжні місця сили для душі.

Просто неймовірні світлини Синевира опублікувала у себе на сторінці спільнота Національний природний парк “Синевир”.

“Озеро Синевир засипало снігом
Водойма покрилася тоненьким шаром льоду, поверх якого насипало чимало снігу. Білосніжне озеро, обрамлене столітніми смереками, виглядає немов зачароване”, – йдеться у повідомленні до допису.

Власники підйомника на українському гірськолижному курорті Драгобрат стверджують, що двоє лижників, які випали з підйомника через несправність сидіння, самі відчепили конструкцію підйомника. Про це УНН повідомила адміністратор курортного комплексу “Вершина Карпат” Надія Цибиленко.

“На підйомнику все гаразд, вони самі зачепилися, розвернулися і випали. Бо вони сиділи в сидінні тому не могли випасти з конструкції. Крісло тримало їх. Вони сперлися та відчепили конструкцію самостійно. Разом із своїми лижами, які були прикріплені і висіли знизу”, – повідомляє адміністратор.

Також, адміністрація запевняє, що вони це спланували зробити заздалегідь. Тому що переглядаючи камеру спостереження, вони помітили дивні дії туристів, які начебто планували вистрибнути із підйомника.

Ціни на м’ясо будуть зростати більше ніж на будь-який продукт у 2019 році. Ціна на чорний хліб також підскочить. Про це у коментарі УНН повідомив Олексій Дорошенко Голова асоціації постачальників торгівельних мереж.

“М’ясо буде одним з лідерів в підвищенні цін, але в гривні. Якщо рахувати у відсотках воно поступиться крупам, картоплі. В середньому м’ясо в цьому році зросте на 10-12%. Ціна на чорний хліб також підскочить, він коштує дорожче ніж в країнах східної Європи. З цим нічого зробити не можна бо імпортувати хліб ніхто не буде”, – йдеться в повідомленні.

Ювілейний 10-й фестивaль «Ужгородськa ПAЛAЧІНТA 2019» відбудеться 8-10 лютого у Боздоському пaрку в Ужгороді.

«Ужгородськa ПAЛAЧІНТA» — це гaстрономічний фестивaль з різномaнітною культурною тa розвaжaльною прогрaмою, що поєднує укрaїнські і зaкaрпaтські трaдиції тa сучaсні тенденції. Нaзвa фестивaлю походить від угорського словa «palacsinta», що нa зaкaрпaтському діaлекті ознaчaє «млинець».

Більшість аварійних обривів ліній електропередач (ЛЕП), що виникли в трьох районах Закарпаття в ніч на середу внаслідок налипання мокрого снігу й падіння дерев, були ліквідовані ремонтними бригадами «Закарпаттяобленерго» протягом учорашнього дня.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Закарпатець виготовляє з дерева казкові дитячі майданчики, а згорілий будинок відновив за 8 місяців

Станом на ранок четверга (3.01) знеструмленими залишаються 11 населених пунктів (із них 9 частково) в Хустському районі. Більшість аварійних відключень виникла в ніч на четвер, сьогодні в першій половині дня електроенергія має бути відновлена в повному обсязі.

Станом на 10-ту годину автомобільних заторів на чотирьох перевалах, що на адміністративній межі Закарпаття, немає, рух транспорту здійснюється в звичайному режимі по всій території області.

Завтра до Ужгорода приїде Супрун. У рамках візиту в.о. міністра охорони здовор’я дать брифінг для ЗМІ. Про інші деталі зустрічі поки що не повідомляється.

Також невідомо, чи зустрінеться Уляна Супнун із Геннадієм москалем. Поки що відомо тільки про зустріч із представниками міської влади Ужгорода.

В “Укрзалізниці” виключили версію обриву верхньої полиці з пасажиркою на жінку, яка відпочивала на нижній полиці, у вагоні потяга “Київ-Рахів” 22 грудня цього року. Про це повідомили у ПАТ “Укрзалізниця” у відповіді на інформаційний запит УНН.

“Після інциденту, що стався 22 грудня 2018 року у поїзді “Київ – Рахів” вагон та місце, на якому їхала пасажирка, було обстежено відповідною комісією. За результатами огляду вагона встановлено, що полиця та елементи кріплення цілі, не пошкоджені чи зруйновані, що, на думку фахівців “Укрзалізниці”, виключає версію обриву полиці”, – запевнили у товаристві.

Крім того, в “Укрзалізниці” наголосили, що квиток на поїзд є страховим полісом, що підтверджує страхування пасажира.

У ПАТ пояснили, що пасажири вважаються застрахованими з моменту оголошення посадки на поїзд до моменту завершення поїздки.

zakarpatpost.net