Чому свобода закарпатців у соцмережах завершується диктатурою

Видалення публікацій зі сторінки, заборона на поширення матеріалів, блокування акаунту на кілька днів, а то й назавжди. Багато хто з тих, хто активно користується соцмережами, зіштовхувався з подібним. Чи справді в Інтернеті панує свобода? Чи обмежуються права користувачів? Чи можна ділитися інформацією про все, крім того, що не заборонено законом? Саме це й з’ясовувала газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Політика соцмереж така, що вони нібито зацікавлені у тому, щоб користувачі проводили там якомога більше часу і були при цьому задоволені.

Заради цього адміністратори навіть готові  пожертвувати певною кількістю рекламодавців, які платять чималі гроші. Загалом працівники соцмереж розглядають заявки рекламодавців довго і без особливого натхнення. Їм байдуже, чи  одним рекламодавцем стало більше, чи одним менше. Акаунти блокуються щодня… причому… в усьому світі… тож для них будь-яка особиста скарга – лише одна з багатьох.

У листі до адміністрації беззмістовно писати про те, що на рекламу витрачено величезний бюджет і наголошувати, який дохід це принесло соцмережі. За словами зарубіжних маркетологів, вони регулярно оплачують рекламу на десятки і сотні тисяч доларів, але великими рекламодавцями представники соцмереж вважають лише тих, хто щомісяця витрачає на це суму від мільйона доларів.

Тож для тих, хто займається просуванням бренду, обов’язково потрібно мати для реклами й інші майданчики, бо сподіватися на всепереможну силу соцмереж не варто.

При цьому дуже цікаво, чому в багатьох соцмережах активно та агресивно рекламуються спиртні напої, хоча в газетах, на телебаченні цього робити не можна, до того ж цю рекламу дивляться діти, бо вона може з’явитися перед відео з описом правил гри. Для підлітків це – як правильна модель поведінки, яку потрібно наслідувати, бо вони хочуть видаватися дорослими і можуть підсісти на спиртне, бо його вживають дорослі, а ще й у Інтернеті постійно про це нагадують.

Тож таку рекламу ніхто не видаляє, а фотографію абсолютно нейтрального змісту з горами на сторінці газети «Неділя Закарпатські новини» – так. Чому навчить молодь спиртне? Нічому. Більше того, воно згубно діє на юний… і не тільки… організм. А яке змістове навантаження у знімка природи? Такі фото навчають любити рідний край. Отже, що за логікою мало б блокуватися? Яка реклама є більш корисною для користувача Інтернету? Відповідь очевидна, але не для всіх…

Невже свобода в соцмережах завершилася монополією? Адже користувача обмежують у правах на кожному кроці.

Як пише медійний дослідник Джонатан Таплін: «Соцмережі загнали культуру в кут і знищили демократію». І він має рацію, бо Інтернет, який замислювався як середовище вільного обміну інформацією, став місцем, де правила диктують  кілька монопольних платформ…. І користувач може ці правила або прийняти, хоча часто навіть не розуміє їхнього змісту, або ні… і жити справді вільним не обмеженим чиїмось розмитими рамками реальним життям.

Адже навіть у диктаторському Радянському Союзі, з усіма мінусами тієї системи, коли когось звинувачували, були суди… нехай навіть показові, але реальні…. а у соцмережах немає навіть таких і вердикт щодо деяких користувачів чи компаній приймається виключно в односторонньому порядку.

zakarpatpost.net