Інформація, яку потрібно знати тим, хто любить смажену їжу.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Краще для здоров’я варити, парити або тушкувати різні продукти. Тим не менш, багато хто продовжує їх в тому числі і смажити. Дієтологи нагадують, що в такому випадку важливо вибрати правильну олію, адже при нагріванні харчові олії змінюють свій склад і утворюються канцерогенні речовини, включаючи акриламід, інформує Ukr.Media.

На плиті сковорода нагрівається до температури 300 градусів. Якщо є дим, значить, олія почала окислюватися, і в ній з’являються канцерогени.

Швидше цей момент настає у нерафінованих олій.

Лляна і соняшникова (нерафіновані) стають небезпечні (окислюються жирні кислоти) при нагріванні до 107 градусів. З оливковою це відбувається при 190 градусах. Тому нерафіновані олії підходять тільки для салатів.

Для смаження призначені рафіновані олії — в них менше жирів, які легко окислюються. Наприклад, рафінована оливкова олія витримує температуру до 200 градусів, рафіновані соняшникова і рапсова — до 232 градусів.

Але найкращий варіант для смаження — пальмова олія. Вона на 50% складається зі стійких до нагрівання насичених жирних кислот і не боїться температури 230 градусів (підходить для фритюру).

Вершкове масло стає небезпечним вже при 160 градусах. Топлене масло поводиться краще і тримається до 205 градусів.

Окреме питання — рафінована олія авокадо. У ній всього 10% поліненасичених жирних кислот, що робить її ідеальною для смаження на відкритому вогні (починає змінюватися тільки після 270 градусів). Замінити її можна, в принципі, кукурудзяною олією.

zakarpatpost.net