Лікар розповів, чи варто приймати соду під час печії

Мало хто сприймає печію як серйозну недугу, адже щоб її позбутися достатньо всього лише прийняти таблетку з телевізора. Насправді ж печія може бути першим тривожним симптомом небезпечного захворювання. Якого саме? Про це ми розпитали гастроентеролога вищої категорії Григорія Михайловича КАРПЕНКА, пише Укрінформ.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

– Чи варто приймати соду під час печії?

– Так, так. Багато людей «гасять» печію харчовою содою. Розчиняють 0,5 чайної ложки соди у 200 мл води і випивають дрібними ковтками. Але застосовуйте соду тільки в екстрених випадках. Сода дійсно допомагає нейтралізувати соляну кислоту шлунку. Однак вуглекислий газ, який виробляється в результаті цієї реакції, різко розпирає шлунок. Це може викликати неприємні відчуття і навіть спровокувати шлункову кровотечу у пацієнта з виразкою. Крім того, сода провокує збільшення секреції кислоти, а отже, через пів години печія може повернутися. Краще замінити соду на антациди. Це група медичних препаратів, зазвичай лужних, що нейтралізують кислотність шлункового соку.

Тож фахівці радять активоване вугілля. Активоване вугілля абсолютно безпечний метод боротьби з печією. Приймати його можна навіть вагітним. Воно вбере у шлунку надлишки кислоти, і дискомфорт у гортані припиниться. Просто ковтніть кілька таблеток і запийте склянкою води.

Знімає відчуття печіння і покращує загальний стан при гастриті з підвищеною кислотністю і сік картоплі. Його можна вживати навіть на пізніх термінах вагітності.

Фреш трьох очищених картоплин випийте через 2-3 хвилини після приготування. Для поліпшення смаку можна змішати його з іншим соком. Якщо печія постійно турбує, то приймайте такі ліки по 1-2 ст. ложки 1-2 рази на день за півгодини до прийому їжі.

При появі печії випийте кілька ковтків молока. Молоко швидко нейтралізує кислоту. Воно обволікає шлунок і створює враження, що все добре. Але після деякого затишшя молоко стимулює утворення шлункового соку і може стати тільки гірше. Тому молоко, як і соду, використовуйте лише в екстрених випадках. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост