Як два гуцули шовкову на Закарпатті косицю шукали

Як і про кожну гору в Карпатах, кожну річку, що протікає цими землями, про Труфанець складено чимало легенд, пише газета «ЯСНО».

Як розповідають місцеві, декілька сотень років тому на місці могутнього водоспаду була велика гора, біля якої відбувалися битви між місцевим населенням та загарбниками, що хотіли підкорити собі ці землі.  Отже, під час бою карпатські опришки розкололи скелю, звідти потекла чиста вода. Згодом невелике джерело перетворилось на бурхливий водограй.  На цьому місці також дівчата чекали своїх коханих, які повинні були повернутися після поєдинків з ворогами.

За іншою легендою, кілька століть тому на місці водограю була велика гора, де відбувся бій між місцевими гуцулами та турками. Гуцули розкололи скелю і звідти потекла вода, яка знищила турків, а на місці битви утворився потік з водоспадом Труфанець.

Ще одна легенда розповідає, що в одному селі жили два-брати близнюки і дружили вони з дівчинкою, яку звали Труфан. Пройшли роки, діти виросли і стала Труфан справжнісінькою красунею. І закохалися брати-близнюки в неї так сильно, що постійно сварилися між собою за її увагу. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост