Хлопець не виходив із кімнати, не хотів їсти і тижнями не мився

Як Інтернет робить хворими закарпатських дітей

«Синку, іди поїж!» – каже мати 13-річному Миколі. «Відстань, я зайнятий, не бачиш! Або принеси сюди!» – відповідає він, не відриваючи очей від монітору. «Та хоч встань із-за того комп’ютера на кілька хвилин. Чи ти там коріння пустив? Якщо ні, то скоро приростеш до стільця!» – наполягає на своєму жінка. «А пішла ти до чорта! – закипає хлопчина. – Вийди з моєї кімнати! Я тебе сюди не кликав! Не треба мені твоєї  картоплі, я ситий! І не смій мене відволікати!» – уже гарячкує підліток, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Марія плаче. Каже, що комп’ютер купила сину, коли почався карантин, треба було для дистанційного навчання.

«Брала із останніх грошей, залізла в борги. Через карантин заробітків ніяких, розтратила всіх клієнток. Та й який манікюр тепер жінкам потрібний, коли хліба не у всіх є з чого купити. Багатьох подруг взагалі скоротили на роботі. Але банк це не цікавить. Взяла гроші – повертай! Мотаюся з останніх сил. Вже й підробляти на іншій роботі почала. А вдома від сина чую тільки образи. Росте без батька, грубий, нервовий, кричить без всяких на те приводів, – скаржиться жінка.

За її словами, хлопця не цікавить більше ніщо – лише ігри. Реальні друзі відійшли у минуле, з’явились нові – по той бік монітору. На свіжому повітрі майже не буває. І така ситуація не лише в цій родині.

Діти ще більше підсіли на телефони та комп’ютери, відколи почався карантин. Спочатку вони перестали ходити до школи. Потім не могли покидати будинок самі. Тепер, коли обмеження, пов’язані з коронавірусом, по черзі скасовують, багато підлітків не відчувають необхідності контактувати із зовнішнім світом. Замкнуті у власних кімнатах, вони бачать в екранах самих себе. Тут немає нічого, що вони не могли б не контролювати. І навіщо виходити, якщо всі потреби можна задовольнити в Інтернеті? Батьки та дитячий психолог розповідають про непередбачені наслідки карантину. Продовження цієї історії читай на сайті ЗакарпатПост завтра. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост