Через дефіцит уваги в родинах закарпатські діти загрузли в Інтернеті

Зараз канікули. Карантин послабився, та виходити з дому багатьом підліткам взагалі не хочеться, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

– У цьому випадку вмовляння, підкуп чи залякування типу «у мене через тебе буде серцевий напад»,  «коли ти зовсім осліпнеш і де я візьму гроші на операцію», не дадуть користі. Ми маємо справу з ситуацією, яка виходить за рамки нездорової звички, скоріше це ближче до розладу, – каже дитячий психолог Олександра Петровська.

За її словами, у 90-х роках у Японії почала збільшуватися кількість людей, які добровільно відійшли від соціального життя. Це явище називається хікікоморі і полягає воно в тому, щоб зачинити себе у власній кімнаті та обмежити вихід до мінімуму.

Тобто ситуація зараз у нас не нова, в інших країнах таке вже переживали.

– Дітям та молоді доводиться  платити за дефіцит уваги в родинах. Пандемія це лише загострила. Молодь замикається в собі і сидить у мушлі, бо так приємніше, зручніше, затишніше. Ефекти будуть довгостроковими, хоча ми їх ще не зовсім бачимо, – наголошує  психологиня, – Коли я запитую підлітків, які перестали відчувати потребу виходити з дому, а іноді навіть із своїх кімнат, чому їм не хочеться побачити світ за вікном, виявляється. що причина в Інтернет-залежності.

– Поведінкові залежності часто прогресують з неймовірною швидкістю. За таких сприятливих обставин, як почуття небезпеки та тривоги, ви можете захворіти і через два тижні. І все ж підлітки не починали з нульової точки, вони вже використовували Інтернет раніше, – додає вона. Продовження цієї історії читай на сайті ЗакарпатПост завтра. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост