Відновлення Солотвинського солерудника на базі старих шахт неможливе — директор

Відновлення видобутку в Солотвинському солеруднику на базі старих шахт неможливе, потрібно будувати нову шахту, бо покладів тут вистачить іще на 200 років.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів директор ДП “Солотвинський солерудник” Олескандр Поштук.

За його словами, відновлення солерудника на базі тих 9-ти шахт в Солотвині, які були побудовані в минулому столітті, – неможливе. Вони затоплені та частково зруйновані, і в такому разі відновлення видобутку солі у них буде коштувати державі в декілька разів більше, аніж якщо взятися будувати в Солотвині нову шахту.

“Усі шахти в Солотвині будувалися в ХХ столітті за застарілими технологіями, остання із 9-ти солотвинських шахт здана в експлуатацію у 1979 році. На даний момент для відновлення солевидобутку в Солотвині треба будувати сучасну шахту – діставатися до пластів солі потрібно за новими технологічними схемами, також тут має бути нове обладнання, а не застаріле радянське, та обов’язково мають бути розроблені схеми відпрацювання”, – розповів Поштук.

Однією із причин руйнації старих шахт, пояснив він, було те, що до пластів солі добиралися методом підривання породи.

“Це треба виключити, бо на нових шахтах це призведе до того ж самого — затоплення та утворення карстів. Треба працювати комбайном, який ріже сіль та передає її далі. Також відпрацьовані соляні шахти обов’язково потрібно буде засипати землею. Таким чином зможемо уберегтися від утворення нових карстів у Солотвині”, – наголосив Поштук.

За приблизними підрахунками, вартість будівництва нової шахти в солеруднику становить 2 млрд грн. Нова соляна шахта може розташовуватися на просторі від зруйнованої 9-ї шахти до корпусів алергологічної лікарні.

“Це частково приватизовані ділянки, частково – землі сільської ради. Викупляти землю треба буде тільки в місці, де заплановане будівництво стволів шахти та підйомники”, – додав Поштук.

За його словами, наразі проєкту будівництва нової шахти іще немає. Для того, аби він з’явився, потрібно провести науково-пошукові роботи на руїнах солерудника. Тому це – далека перспектива, але вона у Солотвинського солерудника є. Тут, під землею, підкреслив директор підприємства, є поклади 154 млн тонн солі, а цього вистачить для 200 років промислового видобутку.

Востаннє в закарпатському Солотвині сіль видобували у 2010 році.

ЗакарпатПост