Дитину героя-рятівника мачуха змушувала жебракувати, а потім здала до дитбудинку

 

Чому деякі закарпатки бездумно народжують дітей, при цьому залишаються матерями-одиначками, хоча живуть із чоловіками? Насправді є категорія родин, які живуть за рахунок саме народження дітей і паразитують у суспільстві. При цьому як чоловіки, так і жінки. Часто у таких сім’ях головним є зовсім не діти, а алкоголь. І нерідко там трапляються трагедії, яких можна було б уникнути… якби дорослі вчасно взялися за розум. Діти ж не винні, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Днями закарпатців сколихнула страшна звістка, яку повідомили надзвичайники. Але про все по черзі.

25 листопада 2018 року у будинку родини Рознійчук у селі Кобилецька Поляна на Рахівщині сталася пожежа. Увечері, коли діти вкладалися спати, старша, 11-річна Софійка, відчула запах гару із сусідньої кімнати – в дерев’яному будинку почалася пожежа. Вогонь на той момент вже відрізав шлях до виходу з приміщення, тому дівчинка почала евакуювати своїх братів і сестер через вікно. Після того як діти були в безпеці, Соня сама вискочила на свіже повітря. Велику пожежу рятувальники гасили понад 4 години

Односельцям, які вже помітили вогонь і зателефонували рятувальникам, дівчинка повідомила, що всередині ще залишився їхній родич, якому через хворобу важко пересуватися самостійно. Місцеві жителі кинулися рятувати чоловіка, знайшли його і винесли з дому.

Дітей відвезли в місцеву лікарню, але допомога медиків їм не знадобилася. Однак будинок згорів.

А тепер питання. Чому хата загорілася? Де на момент пожежі були батьки дітей? Чому вони залишили малечу з родичем, який не міг самостійно пересуватися?

 Софія Рознийчук – справді відважна дитина. Вона врятувала з охопленого полум’ям будинку своїх чотирьох братиків і сестричку – 6 років, 5 років, 1 рік і 7 місяців і дівчинку двох років.

Її спочатку нагородили чиновники Закарпатської області та подарували мобільний телефон, а потім її висунули на Всеукраїнську премію герой-рятувальник року. Дитина дуже раділа подарункам, але згодом стало відомо, що телефон мати від неї відібрала. Сумно, адже дівчинка його справді заслужила…. Та й як можна від власної дитини відбирати подарунки, які для неї мають особливе значення.

Згодом Софійку оголосили «Героєм-рятувальником року» і вона  з рук президента Зеленського отримала почесну грамоту, букет квітів і справжню форму, яку носять рятувальники.

Та приємні моменти, на жаль, на цьому закінчилися. Родинний будинок згорів повністю і відновленню не підлягав. Тож на перший час багатодітну сім’ю прихистили знайомі з Рахова. Але пізніше майже вся родина опинилася на вулиці і Софію рідний батько і прийомна матір змушували просити милостиню.

Більше того, влітку 2019 року жінка з шістьма на той час дітьми і вагітна сьомою поселилася в Ужгороді прямо на вокзалі.

Люди спочатку допомагали їм, шкодували дітей, а потім виставили фото у Інтернеті і попросили розібратись чиновників. На місце виїхали працівники служби у справах дітей Ужгородської міської ради й Ужгородського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.

Їм жінка розповіла, що має статус матері-одиначки, а співмешканець нібито своє батьківство не визнав. Також з’ясувалося, що родина отримує всі належні соціальні виплати: і як багатодітна родина, і по догляду за дітьми до трьох років тощо, однак водночас веде асоціальний спосіб життя.

Матері запропонували розміщення у кризовому центрі разом із дітьми, але вона відмовилася. Тому трьох старших дітей тимчасово на 90 діб влаштували до обласного притулку у Батьові. Трьох дітей залишили з матір’ю, щоб не завдавати їм стресу, придбали усьому сімейству квитки на потяг і вони поїхали у Рахів, де їх погодилася  прийняти тітка.

От після цього випадку Софійка і опинилася у дитбудинку. Мама братиків і сестричок їй не рідна, і тому забирати дівчинку з дитячого будинку вона відмовилася.

Так би про маленьку геройку всі й забули, якби про неї днями не нагадали рятувальники. Працівники ДСНС в Закарпатській області через Інтернет попросили земляків написати дитині листа.

Процитуємо частину з нього.

«Підтримай героїню-рятівницю – напиши листа Софійці! Вона врятувала чотирьох дітей на пожежі А тепер потребує підтримки сама… От, правда, не знала тоді Софійка, що після загального визнання й слави єдине чого їй не вистачатиме – це люблячих батьків та родинного затишку. Наразі, покинута батьками, дитина мешкає у Чинадіївському дитячому будинку, що на Мукачівщині. Однак, Софійка не перестає любити своїх рідних і найбільше сумує за братиками й сестричками. Вона переконана, що вони таки будуть разом… А ще, дівчинка мріє стати рятувальницею, бо вважає, що немає кращої роботи ніж рятувати людські життя.Давайте разом підтримаємо цю героїчну дівчинку теплими словами та добрими вчинками! Напишіть листа Софійці Рознійчук на адресу: Україна, Закарпатська область, Мукачівський район, 89640 смт Чинадієво, вул.Санаторна, 75 а».

Знаючи важку долю цієї зараз 13-річної дівчинки, навіть чужим людям неймовірно болісно через те, що вона стала непотрібною рідним… Тож невже не знайдеться хтось із родичів, хто зможе її забрати до себе, якщо вже Софійка виявилась непотрібною рідному батькові та мачусі. І цікаво, для чого ця родина приводить на світ стількох дітей, якщо не збирається про них турбуватись… для чого держава платить жінкам, які не піклуються про малечу і коли дітей навіть залучають до жебракування. Крається серце від усвідомлення того, що Софійка, мужністю якої захоплювалася вся країна, опинилась у закладі, в який переважно потрапляють діти через те, що в них немає живих батьків • Більше унікальних життєвих історій читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост