У Мукачеві біля ресторану хочуть будувати церкву. Забудову планують і на стадіоні

У Мукачеві забудовують останні “клаптики” пішохідної зони

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Ось що пише з цього приводу Володимир Горишняк, адміністратор групи “МукачевоSOS”

МІСТО-ТРАНСФОРМЕР, або Як з легкої руки наших депутатів незабаром у Мукачеві збудують храм у лічених метрах від… ресторану. Отже, перспектива одночасно відспівувати новопреставлених та хрестити новонароджених стане цілком реалістичною.

Місто-трансформер… Мабуть, це найкраще словосполучення, яке визначає сутність сучас… ні сучасним назвати його язик не повертається, теперішнього Мукачева. Адже саме тут якимось дивовижним чином здатні втілюватися ідеї, які на перший (і на другий так саме) погляд видаються суцільним сюром, якоюсь незграбною і відвертою маячнею.

І дійсно, ну де ще, як не в Мукачеві, ялинка, яка в буквальному сенсі слова зростала на кістках людей і була одним з елементів меморіального комплексу, раптом перетворюється на ялинку… новорічну.

І дійсно, ну де ще як не в Мукачеві, один з найкращих стадіонів міста, розташований в парковій зоні, ні сьогодні- завтра ризикує… трансформуватися в будмайданчик для зведення елітного житла, а мешканці та активісти громади вже розпочали збір підписів, аби унеможливити втілення цих відверто безглуздих планів.

Втім, остаточним апофеозом відвертої дурні у місті-трансформері, можна вважати вчорашнє рішення депутатів міської ради, які переважною більшістю голосів дали своє добро на зведення культової споруди у лічених метрах від… ресторану “Венеція”.

І дійсно, це ж яким потрібно бути… “стратегом” в галузі містобудування, аби прийняти ось таке, м’яко кажучи, незграбне рішення.

Так, сьогодні, під час війни ресторан “Венеція” перетворився у такий собі міжнародний центр волонтерського руху з надання реальної допомоги тисячам і тисячам наших співвітчизників, які опинилися без даху над головою і тепер “Венеція” стала для них тим омріяним притулком, де вони бодай раз на добу мають можливість отримати поживну порцію повноцінного гарячого харчування.

Але ж давайте вчитися разом дивитися у день завтрашній… Війна рано чи пізно неодмінно закінчитися. Закаінчиться нашою перемогою і “Венеція” знову стане одним з найулюбленіших зон відпочинку в нашому місті. Ось тільки є питання: а наскільки доречним буде виглядати сусідство культового ресторану з культовою спорудою?

Наскільки доречно закладати таку собі “міну уповільненої дії”, у буквальному розумінні цього слова, поєднуючи грішне з праведним?

Зрештою, чи буде відповідати канонам християнської моралі ситуація, коли в один і той самий час в храмі будуть проводити відспівування новопреставленого, а в сусідній “Венеції”, всього в лічених метрах від храму… святкувати хрестини новонародженого?

Я не стверджую, що такі “накладки” будуть виникати у місті щодня. Можливо, їх взагалі не буде. Але передбачати ось саме такий сценарій ми просто зобов”язані, а отже потрібно вже зараз банально думати головою, аби такого непорозуміння у нашому місті не відбулося в принципі. І саме в цьому при прийнятті надважливих управлінських рішень і полягає та сама мудрість “батьків” міста, а в даному випадку ще й святих отців на додачу.

Я ось чесно не знаю: кому взагалі належала така ідея – зводити храм у лічених метрах від ресторану. Але те, що ця ідея, перепрошую, є дебільнуватою, особисто в мене не викликає жодного сумніву.

Як християнин, як людина віруюча, я можу тільки тішитися тому, аби мукачівці і гості міста мали можливість реалізувати своє право на свободу совісті та віросповідання. Але ж навіть у справах Богузавгодних давайте все ж таки не перегинати палицю. Адже якщо такими темпами у відносно невеличкому місті будуть з’являтися все нові і нові культові споруди, то невдовзі їхня кількість перевищить навіть кількість… “ленинских комнат” та “красных уголков”, які були у Мукачеві радянському.

Я тут вже навіть не кажу про те, що за наявності такої величезної кількості культових споруд в нашому місті, яких ми маємо вже, в Мукачеві, де мешкає так багато людей віруючих, людей високої моралі і милосердя, чомусь і досі немає ЖОДНОГО комунального притулку для безхатьок, або ЖОДНОГО комунального хоспису для людей поважного віку, або ЖОДНОГО комунального центру для стерилізації безпритульних тварин…

Тобто, коли влада міста разом із тими самими депутатами жодним чином не дбають про добробут тих, хто як ніхто потребує підвищеної уваги з боку високоморального суспільства, зведенням нових храмів вони не укріплюють наші духовні цінності, а радше навпаки знецінюють наші моральні та християнські принципи. І це – найгірше що може тільки бути…

І останнє. Навіть якщо керманичі нашого міста вирішили самотужки вже остаточно перетворити Мукачево на такий собі місто-трансформер, це все одно жодним чином не звільняє його від ОБОВ’ЯЗКУ радитися із мешканцями, проводити відповідні громадські слухання, опитування та референдуми… Причому робити це не для “галочки”, а грунтовно, реально зважуючи та дослуховуючись до об’єктивних суджень, критики та контраргументів.

А наразі, на жаль, ми можемо лише із сумом констатувати, що вага громадської думки в місті сьогодні є настільки нікчемною, наскільки видається просто беззапечною “істиною в останній інстанції” думка тих, кому громада наша міста довірила право керувати активами міста.

Так, саме керувати, а не перетворювати місто у такий собі божевільний лего-трансформер”, – наголошує він.

А Сергій Радчук додає:

“Єдиний молодіжний простір в парку, який так і назвали “Молодіжний”, де молодь Мукачева відпочиває, катається на скейтбордах, роликах, молоді мами прогулюються з малечою, вже незабаром таким може не бути. Вчора на наших місцевих депутатів зійшло чергове КУ-КУ, вони проголосували за виділення земельної ділянки, яке на фото, під церковну споруду. Таке враження, що хтось лобіює собі збудувати приватну церкву. Хочу проінформувати мукачівців, хто не знає, що цю ділянку мером було обіцяно під спортивну споруду для тренування, не під комерцію.Були витрачені великі приватні кошти на документацію та перенос газової труби з цієї ділянки, но Ковід, а потім війна затримала реалізацію цих планів.

ПИТАННЯ ДО МУКАЧІВЦІВ, ЧИ ЗМОЖИМО МИ, ЯК ГРОМАДА, ВІДСТОЯТИ ТА ЗАЛИШИТИ МОЛОДІ ЇХНІЙ ВІЛЬНИЙ ПРОСТІР?”.

Але й це ще не все!

Тарас Алмашій пише:

ТЕРМІНОВО. Оголошується збір підписів, про заборону забудови стадіону «Авангард» (Мукачево).

Недавно нам стало відомо про намір окремих політичних діячів забудувати стадіон «Авангард», шляхом зміни цільового призначення земельної ділянки на якій знаходиться футбольний стадіон. Дана земельна ділянка перебуває у комунальній власності Мукачівської міської ради. Для винесення цього питання на обговорення, було прийнято рішення зареєструвати відповідну петицію.

Прошу всіх футболістів, представників команд, ветеранів футболу, футбольних функціонерів, уболівальників та небайдужих мешканців Мукачева перейти за посиланням ( https://l.facebook.com/l.php…та проголосувати проти заборони забудови чергового мукачівського стадіону і футбольного майбутнього наших дітей !!!“, – наголошує він.

Тож яка доля чекає Мукачево? Що думуєте?

ЗакарпатПост