Як не потрапити в пастку шахраїв, якщо ви плануєте поїхати на роботу за кордон

З початком війни почастішали випадки онлайн-шахрайства з працевлаштуванням за кордоном.

потрібні працівники? комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт 050 888 50 50, вайбер, телеграм

Поширеними стали оголошення з фейкових сторінок у соціальних мережах. Людям пропонують хороші умови роботи, проживання, натомість вимагають конфіденційну інформацію або кошти.

Як не потрапити в пастку шахраїв, якщо ви плануєте поїхати на роботу за кордон, та на що варто зважати під час пошуку вакансії поза межами країни, розповіли на брифінгу в Закарпатській обласній військовій адміністрації.

«Насамперед перевіряйте офіційні сайти та ресурси із працевлаштування. Так ви знайдете компанії, які мають відповідну ліцензію Мінсоцполітики України. Не розголошуйте особисті конфіденційні дані, котрі зловмисники згодом можуть використати для інших шахрайських дій. Також у жодному разі не оплачуйте заздалегідь послуги з проживання, проїзду, переклади документів тощо», – повідомив старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України капітан поліції Роман Щерба.

За словами керівниці агенції AQW ALEXX QUALITY WORK Світлани Дьолог, у фальшивих оголошеннях аферисти завищують розмір заробітної плати, обіцяють комфортні умови проживання, короткі терміни виготовлення документів, отримання договору, відкриття робочої візи тощо.

Перед працевлаштуванням варто ретельно вивчати трудовий договір, у якому будуть зазначені всі умови роботи та проживання. Не погоджуйтеся працювати без письмового договору. Так ви убезпечите себе від шахрайських дій і недоброчесності з боку роботодавців, підкреслила керівниця з розвитку AQW ALEXX QUALITY WORK Еріка Василенко.

Якщо ж ви постраждали від шахрайства при працевлаштуванні, то слід подзвонити на 102 або залишити заяву в найближчому відділку поліції чи на сайті Департаменту кіберполіції.

ЗакарпатПост