«…Війна, одного дня оселившись в людині, ніколи не зникне»: драма «Крізь шкіру» відкриває театральний фестиваль «Монологи над Ужем»

З 13 по 18 вересня в Ужгороді проходитиме IV Міжнародний театральний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем».

На сценах Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру ім. Шерегіїв,  лялькового театру «Бавка», Ужгородскому замку, Академії культури та мистецтв, ужгородці та гості міста матимуть можливість побачити 11 театральних історій.

На фестивалі свої роботи представлять театри Херсона, Миколаєва, Дрогобича, Львова, Ужгорода, Мукачева, а також Словаччини, Польщі та Франції (спільний проект французьких та українських митців буде показано онлайн).

Завдяки сучасній драматургії, більшість вистав на фестивалі на воєнну тематику. Багато драматургів та драматургинь були одними з перших, хто почав рефлексувати війну у своїй творчості. Серед них, відома українська драматургиня і сценаристка Наталія Блок, уродженка Херсона і активна учасниця театрального творчого об’єднання Херсонський центр імені Всеволода Мейєрхольда. П’єса “Крізь шкіру”, написана Наталкою Блок у 2017 році, за мотивами ситуації війни на Донбасі, – про нас, сьогоднішніх.

Про те, як, намагаючись витіснити війну зі своєї свідомості, ми все більше заражаємось війною і живемо з нею всередині…

Це інтимний щоденник хвороби жінки, яка, тікаючи від війни, покинула Донбас разом із дітьми, залишивши чоловіка, який чинив домашнє насилля в їх сім’ї .

Однак війна торкається усіх, навіть тих, хто в безпеці, хто виїхав, у них розвивається дивна хвороба на тілі.

Вистава — це історія її тіла, точніше шкіри, оболонки, за допомогою якої вона контактує зі світом, ця історія виникає з чуттєвих переживань та фантазій героїні.

 «Війна, одного дня оселившись в людині, ніколи не зникне. Можна тільки зменшувати заподіяну нею шкоду, радіючи життю, і намагатися не згадувати про минуле. Але кожен із нас, хто пройшов війну, знає, що варто лише заспокоїтися, забути про обережність і згадати про минуле життя до війни або під час, − як плями знову з’являться, і це вже назавжди» … Наталія Блок «Крізь шкіру».

13 вересня. 17:00. Драмтеатр. Монодрама «Крізь шкіру»

Проект театру ОКО Ukraine + Poland stowarzyszenie On/Off. Прем’єра відбулась у  2022 році у Кракові. Польща.

Драматург: Наталія Блок. Режисер: Агата Дичко (Польща). Художник: Оксана Радкевич.

Режисер по світлу та відеопроекція: Григорій Риба. Музичне оформлення: Галина Риба.

Ролі виконують: Галина Риба

13 вересня. Ужгород. Драмтеатр. Початок о 17:00

Квитки в касах драмтеатру та лялькового театру. Тел: (050) 432 05 57

Під час фестивалю заплановані круглий стіл, майстер-класи, працюватиме фестивальний дискусійний клуб за участі драматургів, режисерів, акторів, театрознавців,викладачів театральних вишів та керівників театрів.

Свої театральні роботи представить на фестивалі художниця, сценограф Тетяна Гусєва-Ковтун.

Змістовною і цікавою буде театральна програма для студентів Академії культури і мистецтв.

Під час фестивалю Рух підтримки закарпатських військових організовує збір коштів на потреби наших захисників.

Засновниками та організаторами фестивалю є Ужгородська міська рада та газета «Ясно», за підтримки Закарпатської ОВА та Департаменту культури Закарпатської ОВА.

ЗакарпатПост