Закарпатські митники виявили хитромудрі оборудки, пов’язані  із «економним» розмитненням  вантажівок

Їх транспортували із-за кордону на митну територію України з неправомірним зменшенням розміру митних платежів на загальну суму понад 4 млн грн.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

Це вдалося виявити  завдяки добре налагодженій міжнародній співпраці Закарпатської митниці з митними органами Федеративної Республіки Німеччини. Саме від них надійшли відповіді, які підтвердили наявні ризики декларування недостовірних даних щодо років виготовлення та першої реєстрації 6 вантажних автомобілів-контейнеровозів.

Порушниками виявилися керівники підприємств та приватних фірм з різних регіонів України. Діяли за одною схемою – завозили із Німеччини вантажівки марки «DAF» різних моделей. До митного оформлення надавали документи з неправдивими відомостями щодо року виготовлення та першої реєстрації транспортних засобів, що призвело до зменшення розміру митних платежів.

Приміром, 45-річний директор вітчизняногого підприємства сплатив за вантажівку, рік виготовлення якої за документами зазначено 2016 рік, всього 170 тис грн. Насправді фура виготовлена у 2015 році, що значно впливає на ставку акцизного податку на транспортні засоби, відповідно у рази збільшує сплату ввізного мита, акциз та ПДВ. Тож, у даному випадку необхідно було сплатити майже 780 тис грн митних платежів.

Відносно керівника, що вчинив дії, спрямовані на неправомірне зменшення розміру митних платежів, надавши до митного оформлення документи з неправими відомостями, складено протокол про порушення митного законодавства за статтею 485 Митного кодексу України.

Аналогічні фінансові афери зі зменшення розміру митних платежів при імпорті ще 5 вантажівок також підтвердилися після отримання офіційних відповідей на запити митниці від німецьких колег.

Так, 40-річний керівник іншого приватного підприємства транспортував із-за кордону 3 вантажівки марки «DAF», сплативши за їх розмитнення мізерні суми – всього 442 тис грн, тоді як треба було 1,8 млн грн. Тож відносно нього задокументовано відразу 3 протоколи за ст.485 МКУ.

Також заведено аналогічну справу відносно очільника фірми, який сплатив удвічі менше за розмитнення фури: замість 702 тис грн – лише 300 тис грн., інформує Закарпатська митниця.

Варто зазначити, що такі протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 50 до 150 відсотків несплаченої суми митних платежів.

ЗакарпатПост