Масивні чорні діри поглинають космічні матерії швидше, ніж очікувалося

Масивні чорні діри, розташовані всередині галактик, поглинають космічний пил та газові диски швидше, ніж розраховували астрономи.  

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Це може скоротити час «харчування» дір із сотень років до місяців, повідомляє Space.com з посиланням на дослідження, опубліковане в The Astrophysical Journal, пише УП. Життя.

Група науковців з Північно-Західного університету в США за допомогою 3D-моделювання встановили, що чорні діри, маса яких у мільйони разів перевищує масу Сонця, швидше поглинають космічні матерії за рахунок квазарів.

Квазари – це позагалактичні об’єкти, які своєю яскравістю можуть затьмарити сукупне світло всіх зірок у галактиках навколо них.

На світлинах видно, що чорні діри обертаються до тіла, вони тягнуть за собою «тканину простору й часу» й здатні розривати газові диски на внутрішні й зовнішні «піддиски».

За словами науковців, це новий метод поглинання матерій чорними дірами, який виявили дослідники.

Спочатку діри поглинають зовнішні шари газу й пилу, після чого – внутрішні. Коли диск повністю поглинено, процес поглинання розпочинається знову, додають вчені.

Моделювання показало, що поглинання чорною дірою може тривати всього кілька місяців, що набагато швидше, ніж розраховували астрономи.

«Висока швидкість поглинання може пояснити, чому деякі квазари швидко спалахують, а потім зникають», – кажуть науковці.

ЗакарпатПост