Чеська поліція спільно з українськими правоохоронцями викрили злочинців, які ошукали громадян на десятки мільйонів гривень

У межах міжнародного співробітництва українські правоохоронці разом з Національною агенцією по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки провели масштабну спецоперацію щодо затримання учасників злочинної організації.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури трьом організаторам та п’ятьом виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації та шахрайстві (ч. 4 ст. 190, ч. 1, ч. 2 ст. 255 КК України).

За даними слідства, злочинна організація діяла на території України з 2021 року. Їі учасники використовували «фішинг» та привласнювали кошти з рахунків громадян Чехії, Польщі й інших країн ЄС.

Лише з лютого 2023 року організатори з використанням платіжних систем, криптогаманців та незаконних обмінних пунктів отримали майже 1 мільйон доларів США прибутків.

З метою масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – «воркерів» через закритий Телеграм-канал.

Своїх жертв обирали на чеських торгівельних інтернет-майданчиках, інформує Офіс Генерального прокурора.

Так звані «воркери» вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг.

Отримавши від потерпілих дані їх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські картки.

27 вересня 2023 року українськими правоохоронцями спільно з колегами з Чеської Республіки проведено 29 одночасних обшуків в офісах угруповання, за адресами проживання учасників схеми у м. Києві, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях. Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, 6 автомобілів, 75 тис доларів США та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність

За результатами слідчих дій трьох організаторів та п’ятьох виконавців затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тривають заходи щодо встановлення інших учасників угруповання для притягнення їх до відповідальності

Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводу Департаментом кіберполіції Нацполіції України та сприяння Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки.

ЗакарпатПост