Ужанські саламандри готуються до зимової сплячки

 В Україні саламандра поширена у передгір’ях (200−1500 м.) та інколи на полонинах Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської областей. Зниження її чисельності пов’язано зі змінами біотопів та відловом.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

«Поки в інших нацпарках вже сніжило, у нас тварини активно продовжують готуватися до сплячки.

Як от, наприклад, наш “талісман” – саламандра плямиста Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758).

Перш за все нагадуємо, що цей представник земноводних занесений до Червоної книги України, і віднесений до категорії “Вразливі види”. Зазвичай саламандри з’являються в кінці лютого−березня, розмножуються практично весь період активності, але найчастіше парування відбувається у червні−липні. Це – нічні істоти, які люблять вологість, і саме восени, в дощик, їх можна зустріти в лісі і вдень. В основному вони мешкають в зволожених лісових біотопах, їх знаходили і на полонинах. Полюбляють температуру +17…+18°С, інколи активні при +8°С. Зимівля — з жовтня–листопада у порожнинах під корінням дерев, де саламандри можуть збиратися до кількох сотень.

Тіло – інтенсивно-чорне з жовтими плямами, живіт однотонно-чорний або коричневуватих тонів. Мають великі і опуклі очі. На передніх кінцівках по 4 пальці, на задніх — по 5.

Діліться своїми фото, адже нашу красуню ще зараз можна зустріти в лісах! Це надзвичайно красиві і фотогенічні істоти. Ми запрошуємо помилуватися нашими ужанськими саламандрами, але пам’ятаймо, що це – зникаючий вид, зберігається на природоохоронних територіях та занесений до Червоної книги України», – йдеться у дописі Ужанського національного природного парку.

Фото Ужанського парку, осінь 2023р. та газети Закарпатські оголошення

ЗакарпатПост