Обвинувачений у держзраді ексрегіонал Єфремов утік до Москви через Чоп

Колишній голова фракції «Партія регіонів» Олександр Єфремов наразі перебуває у Росії, у Москві його родина володіє елітними апартаментами у житловому комплексі «Тріумф-Палас».

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

Про це йдеться в матеріалі «Схем», передає Цензор.НЕТ.

Екснардепа звинувачують у низці злочинів в Україні. Зокрема, стверджує слідство, Єфремов сприяв створенню «ЛНР», допомагав  захоплювати адміністративні будівлі Луганської обласної державної адміністрації та СБУ у 2014 році. Обвинувачують його також у державній зраді. Сам колишній нардеп ці звинувачення відкидає, а його адвокати називають аргументи прокурорів «непереконливими». Справа щодо нього перебуває на стадії судового розгляду.

Єфремов вийшов з-під варти у 2019 році після 3 років перебування у СІЗО Старобільска на Луганщині. Спочатку його відпустили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці до листопада 2019 року, який після цього не продовжили. Одним із адвокатів Єфремова у справі був Андрій Смирнов, який нині є заступником керівника ОП.

Після виходу з СІЗО Єфремов почав регулярно виїжджати за кордон. Зокрема – в Росію. В тому числі – прямо напередодні повномасштабного вторгнення.

Журналісти «Схем» з’ясували, що він 4 рази їздив туди через «Бачівськ» – пункт пропуску на Сумщині.

«Зокрема, такі виїзди зафіксовані у серпні та листопаді 2020 року, а також у жовтні 2021-го. Востаннє Єфремов напряму з’їздив у Росію прямо напередодні вторгнення російських військ – виїхав 4 лютого 2022 року і тим же маршрутом повернувся в Україну 19 лютого. А вже 18 березня 2022 року Олександр Єфремов залишив Україну залізницею через контрольно-пропускний пункт «Чоп (Страж)», що на кордоні зі Словаччиною, і досі не повернувся», – зазначили автори матеріалу, додавши, що наразі Єфремов перебуває у Москві.

У Росії він реєстрував своє місце проживання за адресою двох московських апартаментів. Зокрема, це – Москва, Чапаєвський провулок, 3. Це дані з витоків з бази приватної медичної лабораторії «Гемотест» за 2021 рік. За цією адресою розташований елітний житловий комплекс «Тріумф-Палас» – другий за висотою хмарочос в Росії після «Москва Сіті», збудований у стилі сталінського ампіру.

 «Місцем реєстрації Єфремова вказані двоповерхові апартаменти, які розташовані на 26-му та 27-му поверхах загальною площею 466,5 квадратних метрів. Як встановили «Схеми», отримавши витяг з російського реєстру нерухомості, вони із 2016 року оформлені на сина Єфремова – Ігоря. Вартість таких апартаментів, за даними профільних сайтів з продажу нерухомості, становить близько 280 мільйонів рублів, або 2,8 мільйона доларів», – йдеться в матеріалі.

В іншому записі з бази «Гемотест» за 2022 рік вказано ще одне місце проживання Єфремова – це також апартаменти у «Тріумф-Паласі», тільки на 11-му поверсі. Загальна площа – 191,8 квадратний метр. Апартаменти, відповідно до даних «Росреєстру», з 2007 року теж належать сину колишнього очільника фракції «Партії регіонів». Їхня вартість, згідно з даними профільних вебсайтів з продажу нерухомості, становить близько 115 мільйонів рублів, або 1,2 мільйона доларів.

Сумарна вартість знайденої журналістами московської нерухомості родини Єфремових становить понад 4 мільйони доларів (або понад 150 мільйонів гривень).

«Схеми» також встановили, що Єфремов має російський індивідуальний податковий номер. Органи РФ його обліковують у прив’язці до українського закордонного паспорта Єфремова. Також екснардеп має і російський страховий номер (СНИЛС), який дозволяє отримувати пенсійні виплати на території РФ. Журналісти отримали витяг із бази Фонду пенсійного і соціального страхування РФ, де вказаний стаж роботи Єфремова ще за часів Радянського Союзу.

Журналісти зв’язалися із Єфремовим, зателефонували на його російський номер. На запитання, що він робить у Москві та чи планує повертатися в Україну, відповів: «Ви знаєте, у мене не входить у плани давати зараз якісь інтерв’ю, до побачення».

Редакція також надіслала запит до Офісу Генпрокурора з запитаннями, чи відоме їм місцеперебування Єфремова, чи оголошувався він у розшук, який запобіжний захід він має у вказаному кримінальному провадженні та чому не проводяться судові засідання у справі.

У відповідь «Схемам» в ОГП повідомили, що Єфремов не має запобіжного заходу і в розшук не оголошувався. На запитання про місцезнаходження не відповіли. У прокуратурі також додали, що судові засідання у справі не призначались, «що, ймовірно, обумовлено тимчасовою окупацією Старобільська». Прокуратура заявила про те, що справи Старобільського суду тепер має розглядати Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Водночас, зазначають в ОГП, інформація про фактичну передачу матеріалів справи Єфремова до іншого суду їм «не надходила».

ЗакарпатПост