Місяць може бути на 40 млн років старішим, ніж вважалося раніше – дослідження

Нове дослідження показало, що супутник Землі – Місяць може бути старішим, ніж вважалося раніше, на 40 млн років.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Про це повідомляє УП. Життя з посиланням на Science Alert.

Вважається, що Місяць сформувався незабаром після Землі, приблизно 4,4 мільярда років тому, коли Сонячна система була молодою.

Саме тоді, відповідно до теорії, об’єкт розміром з Марс врізався в Землю, яка була ще теплою, м’якою та нещодавно сформованою. Зіткнення призвело до того, що речовини Землі і об’єкта, який в неї врізався, були викинуті в навколишній простір, з нього і сформувався Місяць.

Однак команда американських геологів під керівництвом Дженніки Грір стверджує, що Місяцю може бути 4,46 мільярда років, і він “лише на волосок” молодший від Землі.

Точно невідомо, як і коли сформувався Місяць, але наявність деяких специфічних елементів переконливо свідчить про земне походження.

Гіпотеза гігантського зіткнення є нині найпопулярнішою. Однак щодо того, коли відбувся цей гігантський удар, оцінки різняться.

Утім все більше доказів, заснованих на датуванні місячних зразків, свідчать про те, що це відбулося набагато раніше, ніж 4,4 мільярда років тому. Деякі аналізи навіть припускають, що Місяць сформувалося 4,51 мільярда років тому.

Чудовим способом відстежити вік зразка є кристали циркону. Коли вони утворюються, містять уран, але сильно відкидають свинець.

З часом радіоактивний уран у цирконі розпадається на свинець з дуже добре зрозумілою швидкістю. Вчені можуть дивитися на співвідношення урану та свинцю в кристалі циркону та з високою точністю визначити, як давно утворився циркон.

Такі мікроскопічні кристали можна знайти у зразках місячного бруду.

Грір та її колеги вивчали циркон, знайдений у зразках космічного корабля “Аполлон-17”, остання місячна місія якого відбулася в 1972 році.

Команда каже, що ці кристали, мабуть, утворилися після затвердіння поверхні Місяця з розплавленого світового океану, який вкрив її відразу після його формування.

“Коли поверхня була розплавлена таким чином, кристали циркону не могли утворитися та вижити. Отже, будь-які кристали на поверхні Місяця, мабуть, утворилися після того, як цей океан місячної магми охолонув. Інакше вони були б розплавлені, а їхні хімічні ознаки були б стерті”, – каже Хек.

Дослідження показало, що вік цих конкретних кристалів становив 4,46 мільярда років. Це означає, що Місяць повинен бути принаймні такого ж віку.

“Зразки кристалів, з яких утворився Місяць, є найдавнішими відомими твердими речовинами, які утворилися після гігантського удару”, – каже космохімік Філіп Хек з Музею Філда та Чиказького університету.

Ця інформація може допомогти вченим визначити інші аспекти історії Місяця, наприклад, скільки часу знадобилося для формування та затвердіння, а також краще оцінити дату гігантського удару.

“Дивовижно мати докази того, що камінь, який ви тримаєте, є найдавнішим фрагментом Місяця, який ми знайшли. Це опорна точка для багатьох запитань про Землю”, – каже Грір.

ЗакарпатПост