Рішення судів за резонансними порушеннями митного законодавства, зафіксованих у зоні діяльності Закарпатської митниці

Загальновідомо, що після виявлення порушення митних правил посадові особи митниці  складають відносно порушника протокол на підставі статей Митного кодексу України, в залежності від протиправних дій та нанесення збитків державі.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

Оскільки необхідно довести факт здійсненого громадянином порушення митного законодавства, аби притягнути його до адмінвідповідальності, митниця скеровує справу про ПМП до суду для винесення справедливого рішення.

Враховуючи характер та ступінь вчиненого порушення, обставин справи, суд накладає адміністративне стягнення у вигляді штрафу, а в деяких випадках і конфіскацію предметів правопорушення та транспортних засобів.

Це стосується і переміщення незадекларованих товарів іноземного виробництва під виглядом гуманітарної допомоги. Так, приміром, за результатом перевірки на митному посту «Тиса» збірного вантажу та товарів широкого побутового вжитку, які переміщувалися з Угорщини на митну територію України, серед заявленої «гуманітарки» у вантажівці митники виявили на 13 піддонах косметичні засоби. Суд виніс постанову та зобов’язав перевізника сплатити штраф у розмірі 100% вартості товару, а це понад 4,3 млн.грн, з конфіскацією предметів правопорушення.

У досить примітивний спосіб «позбувся» тягача водій, який спочатку завіз транспортний засіб комерційного призначення на митну територію України на іноземних номерних знаках у режимі транзиту, а потім вирішив використовувати вантажівку для експорту товарів, не розмитнивши її та не сплативши митні платежі. Порушник одразу ж потрапив у «митні тенета», коли на внутрішньому посту «Виноградів» подав товаросупровідні документи для вивезення товарів за кордон. Митники зафіксували порушення термінів транзиту більше, як на 30 діб. Склали протокол за ч.6 статті 470 Митного кодексу та вилучили вантажівку до рішення суду. А воно не забарилося – суд визнав водія винним та застосував конфіскацію тягача, вартістю 1,3 млн. грн.

А от до контрабандиста, який наважився перемістити через українсько-словацький кордон у вантажівці приховані від митного контролю понад 609 тис. шт тютюнових виробів, суд застосував також серйозні штрафні санкції.  Водій сподівався, що експортуючи 22 тони хвойних пиломатеріалів, стражі кордону не помітять спеціально виготовлені у дерев’яному брусі сигаретні тайники. Суд визнав водія вантажівки винним у порушенні митних правил за ч.1 статті 483 МКУ та зобов’язував його сплатити штраф у розмірі майже 1,7 млн. грн. вартості товарів з їх конфіскацією.

За постановою апеляційного суду доведено факт надання митниці документів з неправдивими відомостями щодо найменування, кількості та вартості товару, який переміщувався як гуманітарний вантаж. Порушником виявився відправник товару з Італії, який «прикинувся» недосвідченим у підготовці необхідних товаросупровідних документів. Але у ході перевірки доведено, що тривалий час здійснював діяльність з перенаправлення гуманітарної допомоги в Україну. Коли митники оглянули вміст напівпричепу, то виявили значну партію нового взуття на суму 1,4 млн. грн., які завозились в Україну на 15 піддонах під виглядом гуманітарного вантажу. Тепер порушника зобов’язано сплати штраф у розмірі 100% вартості зазначеного товару з його конфіскацією в дохід держави.

Курйозний випадок стався з іноземцем, який вдався до хитромудрої оборудки з елітною автівкою.  Ще у 2018 році гр. Молдови завіз на митну територію України автомобіль марки «BMW» моделі «М4» на реєстраційних номерних знаках Словенії в режимі «тимчасового ввезення до 1 року». Але, схоже, незаконно продав «німця», бо вчасно не вивіз. А от коли наступного разу вирішив навідатися до України, то митники через базу данних виявили недотриманя громадянином-нерезидентом термінів вивезення даного авт. Відносно ділка склавли протокол про ПМП за ч.6 статті 470 МКУ і подальшим вилученням його іномарки, вартістю понад 2 млн. грн. Доленосне рішення на користь держави виніс суд – конфіскація транспортного засобу, а у разі її неможливості – стягнути з порушника зазначену вартість автівки.

Нагадаємо, із переданих у 2023 році Закарпатською митницею на розгляд суду 946 справ, у 795-х – отримано рішення на суму 104,2 млн. грн. У 641 справі застосовано конфіскацію майна на суму понад 60 млн. грн.; у 357 справах накладено штрафів на 42,5 млн. грн, інформує Закарпатська митниця.

ЗакарпатПост