Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 вересня

День на Закарпатті був  багатим на події.

Головний нарколог області Василь Кручаниця розповів, чому спиваються діти, чому більшість алкоголіків алкозалежними себе не вважають, а також зауважив, що результат зловживання спиртним – це деградація і смерть, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Проблема залежності від психоактивних речовин актуальна у всі часи, навіть для найбільш розвинених країн світу. Однак соціальні негаразди та нестабільність завжди призводять до зростання кількості людей, які зловживають алкоголем чи вживають наркотики . Закарпатська область, на жаль, не є виключенням.  Досить глянути на кримінальну хроніку, аби пересвідчитись, скільки в області аварій скоєно п’яними водіями, скільки вбивств, бійок, зґвалтувань, крадіжок сталося за участі наших захмелілих земляків…   Наркобізнес теж не стоїть на місці, постійно з’являються нові засоби впливу на свідомість, часто їх позиціонують як «легальні», використовуючи для розповсюдження мережу Інтернет.  При цьому деколи психотропні засоби продають навіть на шкільних подвір’ях. Чому ситуація така невтішна?  Як позбавитись від залежностей? Як вберегти від шкідливих звичок дітей?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

Відомий історик Роман Офіцинський про назву міста, Уж, замкові таємниці та старовинні вулиці столиці Закарпаття

Сьогодні Ужгород святкує День народження. Старовинне славетне місто має дуже багате на події минуле, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, які таємниці від нас досі приховує столиця Закарпаття? Яка з гіпотез про його назву є найбільш правдивою? Ким раніше була заселена Ужанська долина.

Скільки насправді Ужгороду років?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету. Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

Токан, голубці, бограч, печене м’ясо, лаваші та запашні закарпатські вина – до Дня Ужгорода в місті облаштували гастрономічну кухню. На вулиці Ференца Ракоці напередодні яблуку не було де впасти – за численними столиками та біля наметів зі смачними наїдками зібралися сотні ужгородців та гостей нашого міста. Такого розмаїття страв і гостинців, кажуть, давно не бачили.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Свою локацію тут облаштували і волонтери – Рух підтримки закарпатських військових.

Крім смачних наїдків на локації представлені також вироби хенд-мейду, як-от: мило, прикраси, сумки, товари для дому й інтер’єру, магнітики та багато іншого. Тож кожен бажаючий міг придбати собі на згадку про День Ужгорода пам’ятні речі.

Читачі газети «Неділя Закарпатські новини» постійно діляться з нами вражаючими історіями з життя, більшість з яких дійсно повчальні та варті уваги.

Зараз до нас надійшов лист від ужгородки Олени КОВАЧ, яка  розповіла про свою вагітність та сигнали від ще ненародженої дитини, яка змусила жінку замислитись над багатьма речами.

Дитина у лоні вагітної жінки – найкращий індикатор того, що матері потрібно вживати, а що – ні. Вона подає сигнали у вигляді запаморочення, токсикозу та інших ознак, які відчуває мати і на які варто звертати їй серйозну увагу.

Розповім про свою історію вагітності і про те, як моя ще ненароджена дочка забороняла мені вживати продукти, які могли їй нашкодити, та змусила відмовитися від шкідливих звичок.

У Горянській ротонді – найстарішій святині не тільки Ужгорода, а й усього Закарпаття – до 1125-ї річниці з часу першої писемної згадки про наше місто провели сьогодні святкову Літургію. Традиційно молилися за добробут та процвітання Ужгорода, усіх його жителів, воїнів, які захищають нашу державу, за мир в Україні.

Літургію звершив настоятель храму, отець Богдан Савула, після закінчення Служби Божої він привітав ужгородців зі святом, побажав віри, радості, благодаті, повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

Духовну концертну програму підготував до святкування Дня Ужгорода Закарпатський академічний Заслужений народний хор під керівництвом заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук. Творчий колектив, а також народний артист України, Почесний громадянин Ужгорода Петро Матій, Юстина Дідик та Андрій Свид виконали духовні пісні. Закінчився хоровий концерт «Молитвою за Україну», також присутні на службі разом зі священиком, хором заспівали «Многая літа!».
“Уже стало доброю традицією під час святкування Дня Ужгорода недільний день розпочинати Святковою Літургією саме в Горянській ротонді. Сьогодні була чудова Служба”, – сказав міський голова Богдан Андріїв. Від громади Ужгорода Богдан Євстафійович подякував керівнику Закарпатського народного хору Наталії Петій-Потапчук за величезну роботу, яку вона проводить, збереження та підтримку традицій нашого краю. Міський голова привітав присутніх з Днем Ужгорода, побажав миру, злагоди, любові та Божої благодаті.

Ужгород уже другий день святкує 1125-річчя. З нагоди цього у місті проходить багато розважальних заходів, концертів, усіляких атракцій. У місті багато гостей, у тому числі із-за кордону. На вулицях нині чути англійську, німецьку, словацьку мови.

Та привітали місто зі святом не лише політики, чиновники, артисти, але й королівські птахи. Крім лебединої родини, що живе на Кірпічці, на Уж прилетіли ще п’ятеро білоперих красенів.

Четверо з них плавають неподалік  філармонії, поблизу дитячої залізниці, а один – по інший бік пішохідного мосту, біля Драмтеатру.

Перший день святкувань минув і вночі біля літер було дуже людно. Поблизу проходив концерт за участі зірок країнської естради та місцевих артистів. Незважаючи на те, що поверненню літери «Я» багато хто радів, під час концерту на фотозоні просто в прямому значенні слова висіли діти.

Матері зовсім не звертали увагу та те, що вони можуть поламати літери. Хтось вилізав наверх, а хтось просто підтятувався на них, як на турніку.

У результаті від «Р» відвалився шматок із основи на місці кріплення. Та все ж можна сказати, що перший день святкування літери пережили. Подивимося, що буде сьогодні.

Ужгород – один із найбільш малодосліджених обласних центрів України і в той же час найбільш багатонаціональний, а може… ще й найстаріший. У різні часи наші землі перебували під владою різних держав. Але чи багато нам відомо про історію Ужгорода? На жаль, ні. Тож спробуємо  розкрити деякі таємниці, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Скільки років насправді Ужгороду?

Одні історики кажуть, що Ужгород набагато старший за свій офіційний вік, інші ж навпаки омолоджують обласний центр Закарпаття.

Зокрема, дослідник і автор книги «Ужгород відомий і невідомий Йосип Кобаль наголошує, що точних даних про те, коли з’явилося місто не просто немає, а всі свідчення щодо віку ґрунтуються на помилкових припущеннях, які не мають нічого спільного з історичними подіями.

Утім він усе ж висуває свою гіпотезу і підкреслює, що з’ясовуючи, коли виникло місто, впевнено можемо спиратися лише на археологічні дані. І це X – початок XI століття.

zakarpatpost.net