Ужгород: Боздоський парк — одне з найулюбленіших місць відпочинку для сімейних городян

Попри вигідне положення нашого краю у центрі Європи, міста Закарпаття не вирізняються розмаїттям закладів сфери розвагі великим вибором «програми вихідного дня» для краян. Тому і знаходять закарпатці різні способи скинути втому від робочого тижня і здобути заряд бадьорості поза модними 3D-кінотеатрами, «ігролендами», катками та іншими закладами «приходь сюди відпочити». Свіже повітря, м’який кліматі чисті парки – цього достатньо, щоби шукати відпочинку під відкритим небом. Роликові ковзани – ось знахідка, через яку наші краяни потягнулися цілими сім’ями у парки, на алеї та доріжки.
Власне, випадок змусив «Закарпагку» пильніше придивитися до цієї активної розваги-відпочинку. Погожого ще весняного дня по алеї Боздоського парку, що став для багатьох улюбленим місцем проведення вихідного дня, легко ковзала молода жінка, вміло об’їжджаючи парочки, що гуляли тут-таки – на доріжках у тіні дерев. Ковзала майже нечутно і швидко – взута у роликові ковзани на м’якому гумовому «ходу». Слідом за нею хвацько, як на свій вік, володіючи на кілька розмірів меншими роликами, їхала дівчинка, на вигляд років шести і дзвінко гукала на всю алею: «Мамооо, чекааай, я не встигаааю!»

Виглядало це, як у якомусь зарубіжному кіно – незвично, цікаво, трохи кумедно і… якось розкріпачено. Ну, не звикли наші очі щодня бачити, щоб люди так весело, просто і активно відпочивали.Тож, коли ця весела спортивна парочка, проїхавши по алеї кілька разів туди-сюди на добрячій швидкості, таки вхекалась і присіла на лавицю відпочити, питання про те, що «треба розпитати і дізнатися побільше про ці коліщата» вже було як необхідність.

НА КОЛЕСАХ УСІЄЮ РОДИНОЮ

– І давно ви так катаєтеся?

– Третій тиждень. – замислившись всьогона мить, похвалилася молода жінка, що представилася Аллою. – Ось майже кожні вихідні сюди приходимо покататися.

– Якже ви стали на ролики?

– Та, чесно кажучи, майже випадково вийшло. Така собі, сімейна історія. Почалося з того, що наша Юля, – мама ледь торкнула туго заплетені кіски все ще розчервонілої після «перегонів» доньки, – попросила купити їй скейт. Ну, ми купили, але освоювала вона його вдома у коридорі. Ну, ніде кататися у районі, де ми живемо. А мені довелося згадати свій досвід катання на скейті ще з дитинства і я її трохи вчила. Словом, ключове слово – «колеса». Ну і тато у нас – ще той авантюрист щодо сімейного відпочин¬ку. – Уцей час тато вже стояв поруч з лавицею,на якій точилася ця розмова і переглядав щойно відзняті на «цифровик» знімки зі своїми дівчатами-гонщицями.

– Як тата звати?

– Геннадій, – представився молодий татусь.

– Ви теж катаєтеся?

– Загалом так, але саме сьогодні ні, – чоловік підняв перев’язану кисть, – спортивна травма. На роликах, до речі. Падіння трапляються, звісно, цеж колеса і швидкість. І якщо впасти правильно – то це цілком безпечно. Але я рятував фотоапарат, який висівзбоку, і впав на кисть. Ось тріщина, – поскаржився.

– То як вийшло, що ви – така собі «ролерська сім’я»?

– Ну от, як я сказала, – продовжила мама юної спортсменки, яка вже відпочила і знову «нарізала кола» на своїх коліщатах, – наш тато Гена після наших невдалих і обмежених у просторі експериментів зі скейтом, три тижні тому притягнув додому торбу роликових ковзанів і ми, захопивши з собою мою подружку, яка виявилася «дока» у техніці катання, приїхали у парк і за якісь півгодини всі гуртом стали на ролики доволі впевнено. Я відразу згадала, як у дитинстві каталася на дитячих ковзанах, де коліщата – у два ряди на кожній нозі (сміється). А ставши на «дорослі» ковзани – зрозуміла, що навички не вратила. Вочевидь, це як кататися на велосипеді – один раз навчився і розучитися вже неможливо.

І так це нам сподобалося, що для наступного виїзду вже підібрали ролики собі і дитині, благо зараз їх вибір великий, як нових, так і вживаних, і стали кататися. Поступово освоювали елементарні правила цього спорту – мати захист, принаймні для кистей рук. А для дітей -обов’язково ще й наколінники, налокітники і шолом. Це важли¬во, бопадіння бувають болісни¬ми. Щитки дуже рятують.А без падінь навчитися кататися… не те, щоб неможливо, але вони трапляються.

– Травми часто? – кидаю погляд на перев’язану кисть.

– Важливо не падати назад. Спина – дуже чутлива до падінь. Хребет все-таки. Ну і зламати собі куприка (кістка внизу спини)- це вже дуже серйозна травма. Краще падати вперед, на руки, лікті і коліна – вони захищені щитками.

ДЕ І ЯК?

– Катаєтеся лише тут?

– Ні, не лише. Просто сьогодні день, коли у парку працюють атракціони, багато людей. Тому приємне з корисним. А так у нас є кілька улюблених місць для катання. Це, власне, парк, великий асфальтований майданчик біля нового Боздоського транспортного мосту, майданчик перед стадіоном «Авангарді», біля «Великої кишені».
Причому, увесь цей спортивно-катальний реманент постійно їздитьз намиубагажнику нашого авта, тож їдучи будькуди, ми можемо вирішити: поїхали кататися. І їдемо.

– Кажуть, у країнах Європи, у Америці люди їздять на роликах на роботу. Босоніжки у рюкзак, ковзани на ноги і гайда по дорозі до офісу. Ви на таке готові?

– Морально – так. Для мене немає проблем зтим, «що про мене подумають», я готова. Є проблеми лише з нашими дорогами і тротуарами. Ну, як не крути – не пристосовані вони для катання, а тим більше для швидкісної їзди.

– Кого, переважно, бачите довкола себе на таких самих колесах?

– Поки що, це переважно, підлітки і молодь. Але підкреслюю – поки що. Бо вірю, що цією цікавою справою можуть захопитися і дорослі люди – соромитися тут нічого. Те, що це «суто дитяча розвага» – не більше ніж стереотип, який чомусь вкорінився у нас. Ось, починаємо звільнятися від нього поступово. Прикладом цьому є наші друзі, які вже цікавляться потроху нашими «пригодами на колесах» і мабуть скоро, ще у цьому сезоні, і собі стануть на ролики.

НЕВПЕВНЕНІ? ПРОКАТ ВАМ У ПОМІЧ

Звісно, після такої інтригуючої розмови, не поспілкувати¬ся із фахівцями «роллерної» справи був би гріх. Тому, ще одним нашим співрозмовником став ужгородець Іван РІШКО – він видає роликові ковзани напрокат, підганяє розміри, допомагає закріпити захисні щитки тим,хто вирішив спробувати покататися вперше, ба, навіть часто-густо вчить першим крокам новачків,тож уже точно розуміється на цій справі.

– Пане Іване, чи насправді роликові ковзани набувають популярності у Закарпатті?

– Про все Закарпаття не скажу, алете, що Ужгород став кататися досить активно – це вже точно. Ось уявіть, ті,хто вже увійшов у смак цієї справи, звісно ж, мають свої власні ковзани. І їздять у відомих їм зручних і звичних місцях. Миж зі своїм прокатним пунктом працюємо на території парку і у нас у пікові дні буває до 100 чоловік на день. Мені ось допомагає дружина Ольга, адже до кожного клієнта потрібен індивідуальний підхід – взути ковзани, допомогти застібнути, показати, підказати, проконсультувати й, часом, підтримати. Часом роботи дуже багато. Ось і судіть про масштаб цьогозахоплення.

– У чому його причина?

– Гадаю,тут три чинники. По-перше, віяння Заходу. Люди їздятьу Європу, а там вже давно катаються дуже і дуже активно. Наші це бачать. По-друге, останнім часому магазинах великий вибір,так би мовити, снарядів. Ковзани на будь-який гаманець і будь-який смак. Ну і по-третє, стало де кататися. Все більше з’являється рівних заасфальтованих майданчиків, наприклад перед супермаркетами, доріжок і алей.

– Хто є вашими клієнтами?

– Дуже-дуже різні люди. Буває, підбігла зграйка підлітків, взяли ковзани, вдягли і впевнено поїхали. Ясно, це ролери, які мають досвід. А буває підходять дорослі люди і кажуть: «Я хочу спробувати.» «Пробуйте, звісно.» Ну от, такі «першачки» взувають ковзани і починають на них… ходити. Спочатку ходять, переступаючи ногами. Потім обережно починають їздити. І тутприходить розуміння – подобається чи не подобається.

– А буває, що не подобається?

– Рідко. Але буває. Знімають, віддають, – ні, мовляв, не моє це. Всі ж люди різні. У декого це лише мрія, яка має лишитися невтіленою мрією, а у декого стає захопленням на все життя. Варто лише сказати, що рідко виявляють бажання стати на ковзани люди після 40 років. Вочевидь, у цьому віці людям вже важко піти на якусь нову «авантюру». А от дітки років від 5-6 стають на колеса дуже швидко і хвацько.

– Припустимо, сподобалося. Як підібрати ковзани собі?

– По перше – розмір. Черевик повинен сидіти на нозі щільно і зручно. По-друге, визначтеся з моделлю. Є повністю пластикові черевики, є з текстильних сучасних матеріалів. Є застібки або шнурівка. Моделі – їх безліч. Адже існує багато видів катання. Є більш чи менш швидкісні ролики. Рама, на якій кріпляться колеса, буває з металу чи пластикуі це дуже впливає на ціну.
До речі, колеса і підшипники, їх же можна міняти. Наприклад, вчитися краще на пластикових колесах – на них почуваєш себе впевненіше і міцніше стоїш на ногах. А вже як здобув вміння – перебирайся на гумові, чито паксиліконові.

– Як бачите перспективи цієї справи?

– Цілком світлі вони. Треба лишень більшехорошихдоріг, доріжок і майданчиків, а ще впевненості нашим краянам і бажання вести активний спосіб життя.

До теми

СТИЛІ КАТАННЯ

Фітнес

Більшість роликових ковзанів, які виробляються за¬раз, це ролики для фітнесу. Вони придатні якдля новачків, такі для досвідченіших ролерів. Фітнес-ролики дають можливість кататися в різних стилях: від оздоровчої прогулянки до аеродинамічного тренування та гри в хокей. На фітнес-роликах можуть кататися ролери всіх рівнів, це спосіб поєднувати приємнез корисним.

Агресив

До агресивного стилю їзди відносяться катання по похилій площині рампи з виконанням всіляких стрибків і трюків, їзда по вертикальній частині рампи, їзда з перешкодами. Конструкція акробатичних ковзанів забезпечена додатковими аксесуарами і пристосуваннями (пластинки для поперечного ковзання, які дозволяють ролерам стрибати і ковзати по поручнях) і, як правило, ці ролики виробляються без гальм.

Біг

Бігові ролики використовуються якдля швидкісного бігу, так і для проходження довгих дистанцій, а також для змагань. Рамау цих роликів довша і вони можуть бути оснащені ще одним колесом. Колеса, як правило мають діаметр 76-82 мм.

ДЕЯКІ ПОПУЛЯРНІ ВИДИ СПОРТУ

Віндскейт

Для цього потрібні: повітряний змій, роликові ковзани і вітер.Змія використовують як вітрило. Швидкість, звичайно, божевільна, тому непогано, якщо ви вже катаєтесь нормально на роликах. Місцем для віндскейту повинна бути простора місцина, без наявних поблизу ліній електропередач.

Дог-рейсинг

Тепер запрягаємо собакі використовуємо їх як тягу. Звичайно, це весело, знову таки швидкість, але собаку шкода.

Баскетбол на роликах

Все те саме, тільки на роликах. Знов-таки треба непогано вже володіти технікою катання, щоб ще і справлятися з м’ячем.

Танці на роликах

Тут можливо все. Від тренувань парногофігурногока-таннядо«стріт-техно».

ЛИШЕ ФАКТИ

Існують ролики з ліхтариками, з лічильником пройденої відстані, з бензомоторчиком. Розробляються роликові ковзани, які змінюють геометрію коліс і черевика. Ковзани мають виведення різної інформації на екран, вмонтований в шолом.Екран також має вивід з приладу нічного бачення і з камери заднього огляду. Ковзани мають вбудований нагрівач і кондиціонер, порти для підключення до комп’ютера.

Олександр ПОПОВИЧ, “Закарпатська правда”, KarpatNews