Закарпаття: У неділю Берегово може змінити свою назву на Берегсас

Разом з виборами міського голови Берегова та депутатів у Берегівську міську й Закарпатську обласну ради у цьому райцентрі Закарпатської області 31 жовтня буде проведено місцевий референдум про перейменування його в Берегсас.

За це проголосували 27 депутатів (один утримався), присутні на сесії Берегівської міської ради 3 вересня цього року.

Ініціатором цього рішення називається нинішній міський голова Берегова, очільник Демократичної партії угорців України і колишній функціонер СДПУ(о) на Закарпатті Іштван Гайдош. Вважається, що в такий спосіб він намагається здобути для себе та своєї політичної сили додаткові симпатії в Берегові та Берегівському районі, заселених переважно угорцями, на місцевих виборах 31 жовтня.

Не важко спрогнозувати, що перейменування Берегова в Берегсас викличе несприйняття в політичних партій та громадських організацій, що представляють інтереси української громади Закарпаття.

Назву Берегсас нинішнє Берегово мало в часи, коли місто входило до складу Угорської держави (Австрійської та Австро-Угорської імперії). Береговом воно стало називатися ще у 1920 році, коли за рішенням Тріанонського договору місто увійшло до складу новоствореної Чехословацької держави. Але через неповні два десятиліття, коли за рішенням Віденського арбітражного суду 2 листопада 1938 року місто знову відійшло до Угорщини, угорська влада повернула йому назву Берегсас. Щоправда, вона протрималася недовго, адже в 1945 році місто разом із усім краєм стає частиною Української РСР у складі Радянського Союзу і місту знову повернули назву Берегово.

zakarpattya.net.ua