Виноградник закарпатки внесено до реєстру національного надбання України

Тільки-но завесніло, а фермери з Чорної гори вже засукали рукави – і до роботи. Найперше взялися за обприскування персикових садів та обрізку виноградників. Та й далі роботи – непочатий край…

Члени клубу «Чорна гора» – виноградарі, винороби, садівники збираються разом, коли виникає якась нагальна потреба. Скликали конференцію наприкінці лютого. Приїжджали навіть берегівчани. А на початку січня, вже за усталеною традицією, підводили минулорічні підсумки. Фермери з урочища «Чорна гора» ділилися міркуваннями про урожай, про проблеми і труднощі, в тому числі обмінювалися досвідом стосовно боротьби з хворобами і шкідниками та новинками в сфері виноградарства і садівництва.

А наразі, з приходом весни, як і щороку, перед ними постало питання замовлення нових сортів винограду. Позаяк ці чубуки дорогі (одна брунька може коштувати 100 гривень), то придбання їх одному виноградарю фінансово не під силу. Тому вирішено робити це в складчину, в рівних долях. Адже фермери, які займаються виноградарством, зацікавлені в нових сортах. Замовляють їх за каталогами. Зазвичай, щороку поповнюють свою колекцію гінкої виноградної лози на 15-17 сортів. Цьогоріч членам клубу «Чорна гора» дуже багато сортів «підкине» Одеський інститут Таїрова, який надсилає їх для апробації (і технічні, і столові, і кишмишні).

Наразі роблять акцент на кишмишні. Торік замовляли американські, на цей раз – італійські та ізраїльські, можливо, деякі палестинські. Втім, не всім сортам підходить клімат Чорної гори, а тому їх до колекції не введеш. Ось, наприклад, якщо з 15-ти для ринкового виробництва відбереться п’ять, то вже добре.

До слова, Одеський інститут Таїрова ввів виноградник нашої землячки – знаного виноградаря і садівника Наталії Мартишинець-Баботи до реєстру Національного надбання України. Торік члени комісії оглядали райський куточок схилів Чорної гори, які підкорила ця напрочуд працелюбна та енергійна виноградарка та садівниця. Все – і списки її сортів, яких наразі є близько 120-ти, і отримані нею результати були внесені до офіційних протоколів та визнані вартими по праву вважатися національним надбанням України.

Джерело:  Ганна Міговк, Новини Виноградівщини