На Закарпатті обрали адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги

Конкурсною комісією, створеною Головним управлінням юстиції у Закарпатській області, завершено проведення четвертого конкурсу з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги на території Закарпатської області.

Конкурс проводився відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 25.07.2013р. №752/7, з метою відбору адвокатів для включення до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

До конкурсної комісії надійшло 17 заяв від адвокатів області про участь у конкурсі. За результатами трьох етапів конкурсу, в тому числі письмового анонімного тестування та співбесіди, комісією відібрано 14 адвокатів з різних районів області, які будуть включені до локального реєстру Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом.

Таким чином, на території Закарпатської області за підсумками усіх конкурсів з відбору адвокатів, відібрано для надання безоплатної вторинної правової допомоги 63 адвокати.

Нагадуємо, що з 1 січня 2014 року забезпечується поетапне надання безоплатної вторинної правової наступним категоріям осіб:

– особам, які перебувають під юрисдикцією України, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;

– дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, безпритульним дітям, дітям, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї;

– особам, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” – до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця;

– ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особам, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особам, які належать до числа жертв нацистських переслідувань, – стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом; та ряду інших категорій осіб.

З 1 січня 2017 року безоплатна правова допомога надаватиметься всім соціально незахищеним категоріям осіб, визначеним Законом України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема у цивільних та адміністративних справах.

Заступник начальника Головного управління юстиції у Закарпатській області В.Хаща