АНОНС. Чому на Закарпатті судять тих, хто дає хабарі і відпускають тих, хто їх бере?

Питання хабарів останнім часом обговорюється дуже активно. Цікаво, що проблема не нова. Уперше таке поняття, як корупція в державній системі згадується в архівах Стародавнього Вавилона і датується XXIV ст. до н. е. Боротьбу з цим явищем першим почав правитель Лагаша в епоху шумерів, причому не караючи злочинців, а працюючи на випередження: він реформував державне управління так, щоб припиняти зловживання своїх суддів і чиновників, а також зменшити рівень вимагання незаконних винагород.

У нас корупція, на жаль, стала майже нормою. Часто ми навіть не усвідомлюємо, даруючи за довідку шоколадку, чи «дякуючи» лікарю  за пораду у матеріальному еквіваленті, що порушуємо закон.

Там не менше, останнім часом на Закарпатті нарешті корупціонерів та хабарників почали виявляти.

Звісно, це добре, адже свідчить про те, що в державі намагаються викоренити злободенну проблему, яка на часі вже далеко не перший рік.

Громадськість закликають не мовчати про хабарників. Водночас заявляти про корупцію публічно готові далеко не всі.

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Тим часом згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг»,  у списку найбільш корумпованих України  міст лідирують Ужгород та Хмельницький. Цікаво, що обласний центр Закарпаття отримав пальму першості і за індексом частоти випадків хабарництва.

Справді, останнім часом кількість виявлених фактів  подібних злочинів вражає. І не тільки в Ужгороді, але й у всій області. Серед найбільш гучних справ – затримання заступника міського голови Ужгорода, мера Чопа, судді з Мукачева, директора медичного коледжу з Хуста, помічника народного депутата з Берегова…

Були й більш дрібні улови правоохоронців – серед лікарів, поліцейських, митників, районних чиновників. Утім жодного з фігурантів так і не притягнули до відповідальності.

Але тут уже справа за судом, який фактично і виносить вирок. Так чому ж у нас не просто відпускають хабарників,  а й деякі з них і далі займають свої попередні посади?

Продовження читайте у свіжому номері газети «НЕДІЛЯ».

У продажу із завтра.

zakarpatpost.net