Вчені довели, що кава може змінювати ДНК людини

Споживання кави пов’язують із низьким рівнем цукру в крові, здоров’ям печінки, більш чіткою пам’яттю, захистом від розвитку деменції і, можливо, навіть збільшеною загальною тривалістю життя.

Поряд з цими вражаючими ефектами, кава містить сполуки, які підвищують наш настрій і зазвичай роблять нас більш терпимими, пише Укрінформ.

  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

В останньому дослідженні, вчені хотіли з’ясувати, як кава і до якоїсь міри чай пов’язані з цими перевагами для здоров’я. Більшість досліджень кави і чаю мають наглядовий характер, значною мірою спираючись на кореляцію, а не на причинно-наслідковий зв’язок, тому знайти причину для користі здоров’я було досить складно.

Дослідники зосередили свій пошук на епігенетичних змінах, тобто вплив навколишнього середовища (при споживанні кави і чаю) на експресію генів. Експресія генів — це процес перетворення спадкової інформації на функціональний продукт (РНК або білок). У процесі роботи були проведені епігеномні асоціативні дослідження споживання кави і чаю майже 15 800 людей європейського і афроамериканського походження.

«У сукупності це дослідження показує, що споживання кави пов’язане із диференціальними рівнями метилювання ДНК, і що пов’язані з кавою епігенетичні варіації можуть пояснити механізм впливу споживання кави на ризик захворювань», — повідомляють дослідники. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост