Секрет багатого врожаю помідорів у листочках. Зроби це і врази урожаєм

Виявляється, в деяких випадках у томатів обривати листя просто необхідно, попри те, що воно відповідає за харчування і дихання рослини. Адже здоровий, зелений і добре освітлений сонцем листок – друг і помічник. Він такий же повноправний орган рослини, як і корінь чи стебло, але з часом замість користі приносить шкоду.

  • «Господарські поради» – корисна та цікава газета для всієї сім’ї

Наприклад, старе листя через певний час жовтіє, вкривається плямами, слабшає. І служить початковим затишним розсадником для різних грибних захворювань. Тому старе листя, а також те, що жовтіє і вкривається плямами, необхідно видалити в першу чергу. Слідом за ним потрібно час від часу вирізати листя, що звернене на північну сторону або знаходиться в глибині куща, чи в тіні інших кущів, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Скільки ж листя і коли потрібно вирізати? Потрібно слідкувати за швидкістю росту рослини в цілому. Зазвичай рекомендується видаляти  два-три нижніх листки двічі на тиждень. Але іноді доводиться видаляти і більше за один раз. Однак ніякої шкоди томатам це не завдасть.

Головне правило, якого варто дотримуватись – якщо в кисті ще не зав’язалися всі плоди, то зверху над нею мають бути цілими більшість листків. І навпаки, якщо в кисті всі томати вже зав’язалися, то нижче цієї кисті можете сміливо все листя видаляти.

Ближче до кінця липня – початку серпня вже починають прищеплювати верхівки томатів. Тобто передбачається, що всі подальші кисті все одно не встигнуть сформувати урожай. Так ось, після такої прищіпки, коли нарощування вегетативної маси нам вже не потрібне, можна прибирати все листя, крім трьох-чотирьох верхніх. Це непогана профілактика захворювань. Повний текст читай у газеті «Господарські поради» Купи у кіоску або передплати на своїй пошті! Передплатний індекс 68338. ЗaкарпатПост