У Карпатах є водоспад, де відьма підлила своїй суперниці

Але вночі купатись у ньому не варто, бо може трапитись нещастя

  • Тут зцілювалися багаті європейці
  • Гуцульські дівки чекали коханих
  • У того, хто вмиє тут обличчя, сім’я буде міцною

Про цей водоспад кажуть, що в ньому цілюща вода, але зцілює вона не лише тіло, але й допомагає змінити долю. За словами місцевих, якщо самотня людина намочить обличчя і руки холоднючою водою, то протягом року знайде собі пару. А якщо це зроблять уже одружені люди, їх союз стане ще міцніше. А ще кажуть, що ходити до води не можна вночі, бо там живе привид закарпатської босоркані, яка може затягнути на дно навіть найсильніших богатирів. Колись вона втратила любов і тепер мститься за своє горе і хлопцям, і дівчатам. Отже, сьогодні газета «ЯСНО» помандрує до водоспаду Труфанець, пише газета  «ЯСНО».

Принцеса у водоспаді купала майбутнього імператора

Труфанець розташований на  схилах гірського масиву Свидовця. Він вважається найвищим водоспадом Закарпаття. Загальна його висота — 36 метрів, довжина потоку — 2830 метрів. Струмок Труфанець є притокою річки Чорна Тиса. Утворює п’ять каскадів. Потік бере початок біля підніжжя гори Близниця.

Спочатку маршрут проходить горами (близько трьох кілометрів), а ще 230 метрів – під землею. Подолавши цей шлях, Труфанець, немов метелик, покидає свій кокон і постає перед очима мальовничим водним каскадом. Фактично водоспад є останнім порогом, який долає річечка перед тим, як води водоспаду зіллються з потужним потоком Чорної Тиси.

У 1997 році Труфанець увійшов до складу Карпатського біосферного заповідника.

Вода у водоспаді завжди вважалася цілющою. І це правда. Справа в тому, що в ній міститься дуже багато катіонів – речовин, що покращують роботу опорно-рухового апарату і серцево-судинної системи, зміцнюють організм людини, роблять її більш енергійною і бадьорою. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост