Газу немає 10 років, а платіжки приходять: звідки в українців беруться такі рахунки та що з ними робити

В Україні рахунки за газ можуть приходити навіть тим, хто давно не використовує це паливо. Йдеться про невеликі суми – по кілька гривень на місяць “за доставку”. Але виходить, що люди змушені платити за послугу, якою не користуються. Щоб такі платіжки припинили приходити, слід розірвати договір з облгазом.

З такою ситуацією, наприклад, зіткнувся киянин Павло Береговий. Він звернувся за роз’ясненнями до консультаційного центру “ГазПравда”, пише Обозреватель.

“Нещодавно отримав квартиру у спадок. Почав розбиратися: є борг за доставку газу, близько 90 грн. Подивився, що на місяць нараховують по 4 грн. Але газу в цій квартирі немає вже більше 10 років! Це і в платіжці видно, обсяг розподіленого газу дорівнює нулю”, – розповів Береговий.

Платіжка за доставку газу до квартири, яка не споживає газ

Експерти центру пояснили: вартість доставки газу ще із січня 2020 року стала окремим платежем. До цього сума включалася до звичайної платіжки за газ. Тепер же всі українці, до квартир чи приватних будинків яких підведено газову інфраструктуру, платять облгазам за її обслуговування.

Фізично вони не отримують газ, але завдяки наявності такої інфраструктури можуть будь-якої миті підключитися до газопостачання. Адже якщо “труб” немає, за їх установку потрібно буде платити окремо. А от якщо від цієї можливості відмовитись, платити на послугу більше не доведеться.

“Якщо споживач не користується газом, але не хоче розірвати договір на розподіл газу (щоб потім не платити за його повторне підключення), йому доведеться сплачувати мінімальну суму за розподіл газу”, – пояснила начальниця Центру рівної підтримки споживачів газу Юлія Чеберяк.

Мінімальна сума оплати встановлюється автоматично залежно від групи, до якої належав споживач на момент укладання договору з облгазом. Група у свою чергу визначається залежно від наявності газової плити, котла, водонагрівача і т.д.

“Щоб не платити, потрібно звернутися до облгазу та розірвати договір про розподіл. Якщо знову виникне потреба користуватися газом, потрібно буде просто знову укладати договір та платити за підключення”, – пояснила експертка.

Як розірвати договір про розподіл газу

Слід звернутися до оператора ГРМ (облгаз) письмово поштою або електронною поштою з вимогою розірвати договір. До заяви слід додати копію Акту про припинення газопостачання, якщо газопостачання у будинку припинено офіційно. Якщо ж будинок не відключений від газу, але сам споживач газом не користується і не хоче платити за його доставку, доведеться написати ще й офіційну заяву про припинення газопостачання.

“Після розірвання договору про розподіл газу… та повного взаєморозрахунку між сторонами договору Оператор ГРМ не має права виставляти рахунки за послугу розподілу газу споживачеві”, – наголошують експерти. Якщо у такому разі платіжки продовжать надходити, потрібно писати скаргу до НКРЕКУ.

 ЗакарпатПост