Закарпаття: Ділки не полишають спроб незаконно перемістити деревину за кордон

Починаючи з 2007 року підрозділами Чопської митниці запроваджено понад 350 адміністративних справ, предметами правопорушень по яким є лісоматеріали загальним об’ємом майже 20 тисяч кубічних метрів. Та як показує практика деякі ділки все ще не залишають спроб перемістити деревину в порушення чинного законодавства.

Нещодавно, на станцію «Ужгород-2» прибув вантажний поїзд, у складі якого знаходився вагон, яким за кордон, переміщувався вантаж “Деревина паливна для технологічних потреб (осика)”. Згідно представлених до митного оформлення документів, об’єм вантажу становив 45 кубічних метрів, а вартість – 810 євро. Та певні ознаки змусили митників взяти під сумнів достовірність  цих документів.

У подальшому, при виконанні контрольних заходів митники з’ясували, що насправді за кордон переміщується не осика, а сосна, що ця деревина призначена не для технічних потреб, а для виготовлення целюлози, і що фактична її вартість вдвічі вища від заявленої в документах і становить понад 15 тисяч гривень. Представник відправника – одного з лісових господарств Західної України, такі  розбіжності пояснив помилкою при видачі деревини зі складу.
По факту спроби вивезення з України деревини по документах, відомості в яких не відповідають дійсності, згідно статті 352 Митного кодексу запроваджено адміністративну справу. Міру покарання щодо “неуважних” працівників лісгоспу тепер визначатиме суд.

Прес-служба Чопської митниці