Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 червня

День на Закарпатті нині був багатим на події.

Історія з дошками на підвісному мості в Ужгороді має продовження.

Кілька тижнів тому журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» помітив виламану дошку.

Після нашої публікації на сайті zakarpatpost.net, її одразу замінили. Але через кілька днів ситуація повторилася.

Невідомо, чи хтось виламує дошки навмисне, чи вони відпадають самі через те, що їх неправильно закріпили під час ремонту. Адже матеріал справді використано не надто якісний і багато дощок дійсно зсихаються і кріплення якісним назвати важко.

Проте сьогодні там утворилися аж два отвори. На одному місці відсутня одна дошка. А на іншому – одразу три. Там утворилася така велика прірва, що в неї може впасти не те що дитина чи собака, а навіть доросла людина.

Звістка про покинуту дитину в пологовому будинку нещодавно сколихнула закарпатців. Хустські лікарі запевняли, що мати від немовляти не відмовлялася, проте дівчинка народилася хворою, тож її було доправлено в Мукачівську обласну дитячу лікарню. Насправді дитину жінці, що її народила не була потрібна. А її матері , тобто бабусі юридично не могли віддати дитину, оскільки вона й так виховує вже шістьох онуків своєї доньки. Якою буде доля крихітки – поки що невідомо, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Деколи до журналістів звертаються із незвичними проблемами, вирішити які, здавалося б, під силу тільки експертам. Цими днями до редакції закарпатської газети «НЕДІЛЯ» звернулася жінка з проханням допомогти, мовляв, її сина приворожили. Підтвердженням цьому стало те, що в його подушці вона знайшла крило птаха, шерсть, його волосся та шкіру змії. Крім того, після знайомства з дівчиною, яка перебралась до нього жити одразу наступного дня, хлопець настільки змінився, що почав здіймати руку на рідну матір. До того ж згорьована закарпатка запевняла, що ходила до ворожки і та їй сказала, що зняти приворот не може, оскільки його зроблено на крові, а вона старенька і не має сили, проте після таких чарів хлопець, на її думку, проживе не більше семи років, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Вирішувати подібні питання нам не доводилося ніколи. Тож ми звернулися до представників різних галузей, намагаючись з’ясувати, що ж трапилось насправді і як можна вирішити цю ситуацію.  Чи дійсно у ХХІ столітті хтось іще вдається до любовної магії?

Геннадій Москаль здійснив робочу поїздку в містечко Брад (Румунія) й зустрівся з підприємцем Георгом Гоцеваром, котрий має власне залізничне депо й володіє кількома приватними вузькоколійками в Румунії. Г.Гоцевар купує занедбані паровози з вагонами, які реставрує й продає в різні країни Євросоюзу.

– Я замовив у пана Гоцевара відреставрувати для Боржавської вузькоколійки два пасажирські вагони і один паровоз, – повідомляє Г.Москаль. – Під розміри Боржавської вузькоколійки доведеться міняти колісні пари, але це не проблема. Ми домовилися, що вагони будуть із туалетами й кондиціонерами, а один із них матиме відділення для бару. Фірма пана Гоцевара сама доставить відреставровану техніку на Закарпаття, після чого ми передамо її на баланс «Укрзалізниці».

Про «Чорні озера» в Ужгороді багато хто чув, але мало хто знає, де вони знаходяться, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Таємничі і оповиті легендами водойми приваблюють передусім любителів риболовлі, а тим, кого не надто цікавить подібне захоплення, про них відомо небагато.

Отже, журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирушив на пошуки «Чорних озер».

Дорога через Боздоський парк досить довга, але, обравши саме такий маршрут,  можна найбільше насолодитися чарівністю природи. Рукотворний ліс відрізняється від натурального, але спів пташок неабияк зачаровує. Шелестіння дерев і вражаючі аромати, натуральна свіжість довкола дозволяють вдихнути життя на повні груди.

Сезон відпусток попереду. Тож хто, де і як планує відпочити і набратися сил та здоров’я цього року? – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Треба сказати, що закарпатці, по великому рахунку, не відпочивають узагалі. Так, жителі сіл Заріччя, Ком’яти, інших населених пунктів Берегівського, Виноградівського та Іршавського районів, які займаються вирощуванням ягід та ранніх овочів, часу на відпочинок просто не мають. З самого нового року вони закладають теплиці, садять розсаду, доглядають за рослинами, обробляють їх, захищаючи від хвороб та шкідників. Потім потрібно збирати урожай, продавати вирощене, обробляти землю, знову садити, сіяти, обробляти… Бо тут так звикли – вирощувати на землі по два урожаї за рік. Хто не збере двох урожаїв – той поганий ґазда, вважають зарічани.

Ужгородські вужі виповзають погрітися на сонці. У Боздоському парку їх багато. Живуть вони переважно у воді, але часом переміщаються і на сушу, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Цікаво, що зараз закарпатці ставляться до вужів негативно і, на жаль, часто їх вбивають, а колись у давніх слов’ян вужі вважалися священними тваринами.

Наші предки взагалі називали вужів «домовиками», оскільки ці змії часто мешкали під дерев’яними порогами будинків, а іноді взагалі у хатах, де ловили мишей. Дехто відводив їм місця під піччю і утримував вдома замість кішок. Серби називали вужа «домакін», чехи — «господарик», болгари — «хазяїн».

Днями всю Україну облетіла тривожна новина про черговий випадок знущання над твариною.

Світлини понівеченого тіла коня викликали шок, подив та співчуття. Каштан – жертва тирана з Рахівщини, якого чоловік вирішив провчити за те, що несвідома тварина пішла пастися на його наділ. Шкіра коня уся в ранах, око запухле, сам він ледве ходить. Господар радіє лише з того, що вижив, але говорить про улюбленця зі сльозами на очах. У нього тремтить голос, коли пригадує страшну подію, що трапилася 6 червня.

За інформацією Закарпатської поліції, о 20 годині вечора до правоохоронців надійшло повідомлення від жителя села Чорна Тиса, який повідомив, що односелець тягав його коня по асфальту, прив’язавши до свого УАЗика. Внаслідок знущання тварина зазнала значних ушкоджень.

Окраса Ужгорода – пернаті завжди в центрі уваги містян та туристів. Птахів щедрі ужгородці підгодовують систематично, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Однак нерідко їх вони пригощають їжею, яка їм не просто не підходить, а навіть шкодить.

zakarpatpost.net не раз піднімав питання пригощань лебедів хлібом, адже таке меню насправді не рятує їх від голоду, а скорочує їхнє життя, фактично повільно вбиваючи птахів та диких тварин. А ще така їжа  призводить до ожиріння, через що потім лебеді набирають зайву вагу і можуть загинути.

Орнітологи постійно наголошують на шкідливості такого раціону, стверджуючи, що борошняні вироби  не є природнім кормом птахів, адже вони не перетравлюються їхнім шлунком повноцінно. Така їжа може призвести до розладу печінки. Про трьох харчових «ворогів» людини говорять і звичайні лікарі. Борошно, сіль і цукор багато фахівців кваліфікують, як білу смерть.

zakarpatpost.net