Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні з нагоди роковин Голодомору в Україні в Ужгороді відкрили та святили пам’ятник «Свіча пам’яті».

У освячення взяли участь представники усіх конфесій.

Нагадаємо, що одразу після встановлення монументу в місті почалося бурхливе обговорення його вигляду.

Тому журналісти  zakarpatpost.net вирішили поговорити з автором Ігорем Гречаником і спитати в нього, що він сам думає про свою роботу.

Передусім він зізнався, що про обурення людей йому відомо і запевнив, що це – робота його життя. Далі зазначив, що Ужгород йому рідний, бо давно дружить зі скульптором Василем Олашином (що був членом комісії, яка й обирала та затверджувала проекти), бо вони разом навчалися в художньому інституті.

На запитання, чи вдалося реалізувати ідею, Ігор Гречаник сказав, що судячи з реакції людей, так.

«Ідея – полум’я свічі і жінка, як символ України. Й вона палає і горить. У тому була вся проблема, що трагедія страшна, а мистецтво – обмежене. Життя – більше, ніж мистецтво. Але справжнє мистецтво –  таке, як життя. Я сподівався на відчутті торкнутися душі. По реакції зрозумів, що люди відчули це. У процесі є початкова ідея, але потім ти від неї йдеш, ти її вже втілюєш. Це – процес, життєвий шлях. Це – не те, що тобі дають креслення  і ти робиш як деталь, модель, збільшиш його і все. А далі вкрутили все кудись у машину й вона поїхала, тобто ти зробив копію. Ні. Це – життєвий шлях. Я рік жив цим, працював і змінювався завдяки цьому. І я змінився, багато чого відчув глибше. Тим, хто невдоволений, зверніть увагу, що силует не змінився, загальна ідея не змінилася, все – те ж саме. Змінилась лише фактура. Вона більш драматична. Але ніяка найдраматичніша фактура не може створити більший драматизм, ніж він був у житті. Я впевнений, що це – найголовніша праця мого життя. Я старався для рідного місті Ужгород зробити це»

Троє молодиків, двоє з яких проживають у селі Становець, а один – у Поляні, що на Хустщині, схилили до близькості 14-річну місцеву мешканку.

При цьому задовольняли свої сексуальні фантазії всі троє неприродними способами і разом. Крім того, хлопці знали, скільки років школярці, адже вона сама їм про це сказала, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Скоріш за все, до інтиму вони схилили дівчинку або погрозами, або силою, адже в такому юному віці навряд чи юнка захотіла б розваг одразу з трьома хлопцями.

Утім чомусь у суді розглядалася версія про добровільне схилення до близькості і про зґвалтування навіть не йшла мова. Але якщо справа дійшла до суду, то до правоохоронців рідні школярки повинні були звернутися. А якщо так, то чи справді дівчина хотіла потрійного задоволення?

У Єдиному реєстрі судових рішень зазначено, що: «У ніч із 6 на 7 травня 2017 року у період з 23.30 по 00.52 години, знаходячись в будинку за місцем проживання одного з хлопців, де знаходилася також потерпіла, достовірно знаючи, що вона є неповнолітньою, оскільки сама повідомила про те, що їй лише 14 років, а також враховуючи її зовнішній вигляд, маючи прямий умисел на вчинення розпусних дій, усвідомлюючи суспільну небезпечність кримінального правопорушення, посягаючи на її статеву недоторканість і нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток, зняли свої штани та оголили статеві органи. Реалізуючи свій злочинний намір, без застосування фізичного насильства та погроз, здійснили з нею добровільний статевий акт в неприродній формі».

Через власну доброту не скорочуйте життя чотирилапим

Ожиріння – проблема не лише людей, але й тварин. Zakarpatpost.net раніше писав про жирного кота, який жив на проспекті Свободи. Наразі його немає, скоріш за все, чотирилапий від переїдання помер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Проте є в Ужгороді ще дві собаки, схожі на діжки. Одна з них живе на площі Корятовича, неподалік редакції газети «Закарпатські оголошення». Тваринка прилаштувалася біля м’ясного магазину, де регулярно отримує пригощання і від працівників, і від щедрих клієнтів, які знають, що в неї немає даху над головою і так загодували її, що вона схожа на вагітну, ніби от-от має народити. Але триває ця «вагітність» уже три роки.

Інша собачка живе на вулиці Минайській біля супермаркету (деколи її можна помітити і на проспекті Свободи також неподалік місць, де є багато харчів). Там теж чимало справді милосердних людей, які готові поділитися з нею останнім шматком ковбаси, булочкою, сосискою та чим завгодно. Звичайно, така щедрість дуже тішить, бо тварини не голодують, і це свідчить про те, що більшість ужгородців – добрі, співчутливі і чуйні.

На Радванці закидали камінням електричку. Інцидент трапився під час руху електропоїзду через мікрорайон Радванку. Що в Ужгороді. У вікно влетів камінь, розбивши склопакет. Дрібні шматочки скла поранили пасажирів.

Про це розповів у мережі Фейсбук користувач Виталий Коростиль, пише pershij.com.ua.

“Вечірня електричка в напрямку Ужгород-Сянки 23.11.2018 (20:25 з Уж), проїжджаючи повз славнозвісний район. Із феєричним шумом влітає у вагон електропоїзду камінь розміром з кулак. Камінь пробив склопакет на рівні голови сидячого чоловіка, і щастя від Бога, що пролетів в 1 сантиметрі від голови та наступним могла бути неповнолітня дитина, в якої він пролетів перед лицем. Розбиті осколки вікна пошкодили руку людини та насипали повний комір скла. Страшно представити як би камінь пролетів на пару сантиметрів правіше. По словам пасажирів, таке відбувається кожного дня, тільки каміння не завжди пробиває склопакети. Такий випадок вже не в перше, нещодавно жертвою каменя у вагоні стала жінка (по словам пасажирів)”, – написав чоловік.

В Ужгородському районі п’яний чоловік під час сімейної сварки, на грунті ревнощів, завдав тяжких тілесних ушкоджень молотком своїй дружині. Потерпіла в лікарні. Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Учора, 23 листопада, ввечері в поліцію надійшло повідомлення  про те, що «швидка» доставила в обласну лікарню Ужгорода жінку з тілесними ушкодженнями.

Правоохоронці встановили, що потерпілу – жительку села Ратівці Ужгородського району побив під час сімейної сварки її 51-річний чоловік. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на грунті ревнощів, він ударив жінку по голові молотком. Після цього мав намір покінчити життя самогубством, про що свідчать передсмертні записки, проте через надміру вжитого алкоголю не довів свій намір до кінця.

Політики з кишень українців витрачають гроші на зовнішню рекламу. Її треба заборонити. Про це сказав нардеп Олександр Черненко в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Юридично порушень немає (у рекламі. – Gazeta.ua). Немає офіційно кандидатів, немає жодної регламентації і політики можуть це робити, пише gazeta.ua.

Питання більше у політичній культурі. Партія має комунікувати з виборцями, але не через бігборди.

Коли говорили про державне фінансування партій з бюджету, йшлося про їхню розбудову, структуру, осередки. Щоб йшли у низи, до людей. Натомість гроші витрачаються на бігборди, а партії залишаються віртуальними. Не для того робили фінансування, щоб цю віртуальність ще більше роздувати”, – зауважив нардеп.

“На бігбордах себе рекламують розумних і красивих. Це не комунікація, а маніпуляція. Коли написано: зменшимо ціну на газ у 2 раза, давайте запитаємо як?

Жителька села Нижня Апша, що на Тячівщині, Іляна Влад відзначила свою 105-ту річницю. Жінка – одна з найстарших жительок Закарпаття. Ювілей вона святкувала у колі рідних, які приїхали її привітати.

Іляна Влад народилася 31 жовтня 1913 року у селі Діброва, у багатодітній родині простих селян.  Крім неї, в родині виховувались ще шестеро дівчат і двоє хлопців, пише надзвичайно популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Жінка прожила нелегке життя: важко працювала на фермі у колгоспі. Здоров’я її чоловіка підірвала війна, тож Іляна рано овдовіла і трьох доньок ростила самотужки, змалку привчаючи до праці.

«Наша мама дуже мудра, ніколи ні на кого не сердиться», – розповідає про іменинницею її молодша донька Оксана, яка усе життя живе поряд. Розповідає, що мати завжди була роботящою, а особливо любила шити. І нині ювілярка завжди вислухає і підтримає добрим словом.

zakarpatpost.net