Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Католики та протестанти по всій області відзначають Святий Вечір, день, що передує Різдву Христовому.

Закарпатські католики за традицією, за стіл сідають лише після того, як на небо зійде перша вечірня зірка, яка і сповіщує, що народився син Божий.

А за святковим столом в усіх будинках закарпатців залишається одне вільне місце зі столовим прибором. Це своєрідна пам’ять про рідних, які опинилися цього вечора далеко від сім’ї.

У храмах з 22 години до ранку триватимуть Вігілійні служби Божі, а потім – протягом усього дня 25 грудня – триватимуть Святі меси.

Головні служби Святої меси відбудуться у Мукачеві (Кафедральний собор святого Мартина), Ужгороді (костел святого Георгія), Берегові (Храм Воздвиження Чесного Хреста).

Урочисті служби пройдуть також у Рахові, Тячеві, Хусті, Виноградові, Сваляві, Перечині, В. Березному, Вишкові, Довгому, Середньому, та в усіх інших храмах Мукачівської Дієцезії.

В поїзді «Київ-Пaс.-Рaхів» жінкa дістaлa вaжкі трaвми через пaдіння нa неї верхньої полиці з пaсaжиркою. Пострaждaлу прооперувaли.

Про це у Facebook розповілa донькa потерпілої Світлaнa Поляковa. Зa її словaми, інцидент стaвся 22 грудня, у поїзді 357К. «22.12.2018 р. в поїзді 357К Київ-Пaс. — Рaхів стaвся нещaсний випaдок з моєю мaмою Поляковою Нaдією Вaсилівною,1960 р.н., якій вночі коли вонa відпочивaлa впaлa другa полкa в вaгоні, з жінкою якa теж відпочивaлa. Мaму терміново достaвили в Тернопільську облaсну лікaрню, зробили МРТ, тa попередньо прооперувaли (роздріблені пaх тa тaз нa шмaтки)», – вкaзaлa вонa, пише 0312.ua.

Дівчинa, при тому, не знaє, скільки ще оперaцій знaдобиться її мaтері.

Єгипет, Польща і Словаччина – найпопулярніші напрямки для закордонних подорожей українців на новорічні свята.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук.

“Трійка країн, куди українці найбільше виїжджають відпочивати на новорічні свята, – це Єгипет, Польща й Словаччина. Серед популярних екзотичних країн українці подорожують в Домінікану, Таїланд, Шрі-Ланку й Арабські Емірати. З гірськолижних курортів – Австрія, Фінляндія, Туреччина”, – сказав Царук.

Він додав, що всередині країни українці подорожують на Закарпаття, до Буковелю, Львова й Одеси.

Мокрий сніг та обледеніння спричинили падіння дерев на лінії електропередач (ЛЕП) у високогірних районах Закарпаття. У результаті станом на 11.00 через обриви ЛЕП частково знеструмлено ряд сіл на Рахівщині, Тячівщині, Міжгірщині, Хустщині та Мукачівщині. Найбільше від негоди постраждали населені пункти Тячівського району Підплеша, Тарасівка, Новоселиця, Широкий Луг, Уголька, Руська Мокра та Нересниця.

– Аварійні бригади «Обленерго» з самого ранку працюють над усуненням пошкоджень, – повідомляє Геннадій Москаль. – Враховуючи той факт, що частина мешканців Закарпаття сьогодні відзначає Святий вечір, ремонтники працюють так, щоб до кінця дня електроенергія була відновлена в повному обсязі.

Як повідомляє Управління ДСНС України у Закарпатській області, вчора, 23 грудня в одному із сіл Закарпаття трапилася надзвичайна ситуація, наслідком якої стала смерть двох чоловіків.

“Вчора, 23.12.2018, о 13:30 на Виноградівщині у селі Боржавське в приватному житловому будинку виявили два  трупи. Це були тіла двох загиблих чоловіків 1980 та 1955 років народження.  Попередня причина смерті – підозра на отруєння чадним газом”, – інформують рятувальники.

Вчора ввечері, 23 грудня, на Драгобраті дівчину-туристку з Києва переїхав ратрак. Про це повідомляють друзі потерпілої Анна Лаунець і Володимир Терещенко.

“Ввечері біля готелю “Пік” на Драгобраті ратрак, здаючи назад по дрозі, переїхав подругу”, – написала у ФБ жінка, пише PMG.ua.

За словами Анни, дівчина вижила, але в дуже важкому стані в реанімації в Рахові.

“Вина водія очевидна. Поліція поки що навіть не зареєструвала справу”, – запевняє Володимир Терещенко.

Цими днями двоє журналістів газети «Неділя Закарпатські новини» відправилися на пошуки символу 2019 року та на подарунок переможцеві нашого традиційного конкурсу кульбаб.

Оскільки конкурс триває з 1 січня, ми вже підбили його підсумки і визначили автора кращої кульбаби року.

Тож у одному з магазинів Ужгорода один із журналістів помітив Неділька, який заховався за іншими сувенірами. Пацятко пильно спостерігало за покупцями і не виказувало свою присутність, не знало ж воно ще тоді, куди потрапить і що стане справжньою зіркою. Отже, помітивши його наш працівник аж сплеснув руками від радості!

Миле, вгодоване, срібне, блискуче і дуже симпатичне створіння одразу кинулося йому в очі. Він схопив НедількА і заявив: «Красень! Беру його! Буде талісманом нашої редакції, приноситиме колективу радість, а читачам – задоволення». Тут до нас підійшла одна з продавчинь і поділилася секретом: «Це не просте пацятко, – заявила вона. – Воно чарівне. Виконує бажання!». Ми перезирнулися. А жінка продовжила: «Аби воно збулося, треба про себе вимовити мрію і потерти крильця. За кілька днів усе здійсниться».

14 тисяч гривень, новорічна ніч у басейні та відомі артисти 

Як і де найкраще провести новорічну ніч? Як її зробити незабутньою… І, головне, у скільки це обійдеться…

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала дізнатися, скільки коштує відсвяткувати Новорічне свято в Ужгороді, Мукачеві, в Карпатах, у столиці та у сусідньому Львові.

Виявляється, кожен заклад пропонує свої родзинки, але далеко не всі рекламують себе, а отже, клієнтам невідомо, що саме може бути цікавого у тому чи іншому ресторані чи туристичному комплексі, тому вони обирають інший – той, про який можна більше дізнатися. Адже нам довелося це довго з’ясовувати, телефонуючи до кожного закладу окремо.

Розібравшись із цінами вдома, цікавимось, у скільки може обійтися свято на Львівщині та в Києві.

Львів шокує насиченою програмою, відкритістю та приємними цінами. Вартість святкування там у п’ятизірковому готелі нижча, ніж на Закарпатті у чотиризірковому. Меню – ні для кого не таємниця, відкрито оприлюднено на сайті закладу, як і поіменний список артистів, які будуть розважати гостей. Святкування в одному з ресторанів там обійдеться в 4200 гривень (діти до 13 років – 2900, до 6 років – безкоштовно). Також опівночі на всіх відпочиваючих чекає сюрприз, подарунки. Розважатиме гостей Аніс (учасник «Голосу країни»). А от страви можна вибирати будь-які, головне – вкластися в суму, принаймні – завжди можна доплатити. У іншому готелі (теж п’ятизірковому) взагалі вартість новорічної ночі як для закарпатців смішна – всього 2300 гривень із персони.

Лисиця, кабани, десятки видів птахів та навіть червонокнижна рись й кіт лісовий. І це ще не повний перелік дикої фауни, яка мешкає в лісових масивах Довжанського лісомисливського господарства, інформують Zakarpatski Lisivniki. Як розповідає директор підприємства Василь Ледней, спостерігати за популяцією диких звірів стало можливим завдяки камерам відеонагляду.

Зокрема на території Річанського лісництва, лісівниками встановлено шість камер. Чотири з них відслідковують популяцію лісових мешканців, ще дві розміщені безпосередньо при в’їзді в лісфонд. Їх функція, допомогти лісівникам відслідкувати можливих браконьєрів.

Камери спрацьовують у тому випадку якщо в радіусі їх дії зафіксований рух. Розміщують так-звані фотопастки біля майданчиків для підгодівлі диких тварин. Кожного дня лісівники приходять сюди, аби поповнити запаси їжі.

Всього на території Довжанського лісомисливського господарства на озброєнні лісівників та єгерів 12 камер. Левова частка знаходиться біля майданчиків для підгодівлі диких тварин, яких на сьогоднішній день у підприємства нараховується більше ста.

Чому закарпатські діти починають вживати алкоголь у юному віці? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

– Алкоголізм серед неповнолітніх. Особливо на релігійні свята дехто з дорослих щедро пригощає дітей. Яка в нас ситуація з підлітковим пияцтвом у області?

– Такі випадки, на жаль, є у нас. І вони непоодинокі. Діти потрапляють у дитячі відділення лікарень – Ужгородську дитячу клінічну міську або Закарпатську (Мукачівську) дитячу обласну лікарню у стані важкого алкогольного сп’яніння або з алкогольним отруєнням.

Вийшов з друку новий рейтинговий журнал за 2018 рік, що є спецпроектом газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

ТОП поділено на окремі розділи, в яких представлено десятку найбільш впізнаваних людей Закарпаття.

Отже, до нового розділу «Культура» потрапив закарпатський письменник Василь Кузан.

zakarpatpost.net